23948sdkhjf

Politisk tavshed om administrative byrder

De erhvervspolitiske ordførere er blevet bedt om at svare på, om de i den kommende folketingssamling vil arbejde for at reducere antallet af de administrative byrder, som virksomhederne pålægges af myndighederne 

De erhvervspolitiske ordførere for de 14 opstillingsberettigede partier har ikke ligefrem stået i kø for at deltage i det rundspørge, som Licitationens søstermedie Mester Tidende netop har foretaget for at afdække partiernes fokus på at lette de administrative byrder for virksomhederne.

Kun fire partier har således fundet det ulejligheden værd at svare. Mester Tidende har blandt andet bedt erhvervsordførerne og partiernes sekretariater om at forholde sig til en undersøgelse fra SMVdanmark, som viser, at selvstændige i gennemsnit bruger 3,5 time hver eneste uge på at indrapportere for eksempel moms, skatter, sygefravær, feriepenge, sygedagpengerefusion og meget andet til offentlige myndigheder. For at lette byrderne forslår SMVdanmark og Dansk Håndværk blandt andet, at der oprettes én digital  indberetningskanal, så virksomhederne ikke, som nu, skal indberette på flere forskellige digitale platforme. Organisationerne foreslår også at give virksomhederne et skattefradrag, når de indberetter til myndighederne.

Løsning skal ikke skabe mere bureaukrati

Folketingsmedlem og erhvervsordfører Susanne Zimmer fra De Frie Grønne fremhæver i sit svar til Mester Tidende, at partiet meget gerne ”vil have flere små og innovative virksomheder, som kan hjælpe med den grønne dagsorden, mere cirkulær produktion og mere genanvendelse.”

- Derfor mener vi også, at der skal være en regelforenkling og at en afbureaukratisering er nødvendig. Vi vil støtte et arbejde med at finde den rette mængde kontrol og indberetning, og i den proces skal forskellige virksomhedstyper også inddrages, siger Susanne Zimmer.

Også Alternativet er klar til at lette presset på virksomhederne:

- Alternativet vil meget gerne være med til at lette administrative byrder, men er også opmærksomme på, at løsninger ikke bare skal skabe endnu mere bureaukrati, siger folketingskandidat for Alternativet, Jan Kristoffersen.

- En indgang til det offentlige vil helt klart være noget som Alternativet kan støtte. Derimod ser vi det ikke som en løsning med diverse former for skattefradrag afhængigt af indberetningsmængden. Det vil efter vores opfattelse bare øge kompleksiteten i skattesystemet for selvstændige, fremhæver Jan Kristoffersen.

Regelmængden skal halveres

Hos de Nye Borgerlige ser man også ”med største alvor på de mange indberetningspligter og andre byrder, som erhvervslivet er underlagt”.

I et svar fra Nye Borgerlige partisekretariat lyder det således:

”For at komme udfordringerne til livs ønsker Nye Borgerlige helt konkret, at en kommende borgerlig regering forpligter sig til at reducere regelmængden – på lang sigt halvere den, så den kommer tilbage på niveauet ved årtusindskiftet. Den samlede mængde af byrder på erhvervslivet skal opgøres, og samtlige ministerier og styrelsen skal have besked på, at de skal nedbringe regelmængden år for år. Det skal være et centralt mål for en borgerlig regering.”

Nye Borgerlige foreslår desuden, at det skal gøres muligt at tilbageføre underskud (såkaldt »carry back«), således at underskud i ét år kan modregnes i tidligere års underskud.

”Det ville gøre det muligt for virksomheder at modregne underskuddet i 2022 som følge af eksempelvis høje energiregninger i overskuddet i 2021 eller tiden før Corona-pandemien”, mener Nye Borgerlige.

Byrdenedsættelser for 3 mia. kr.

Venstre er det eneste af de partier som stiller med en statsministerkandidat, som har svaret på Mester Tidendes spørgsmål:

- Byrder, bureaukrati og administrativt bøvl må ikke stå i vejen for danske virksomheder. Det gælder uanset, om der er tale om små- og mellemstore virksomheder, iværksættere i opstartsfasen, vækstvirksomheder eller etablerede virksomheder, der er under hård international konkurrence, siger Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen.

- Venstre har præsenteret udspillet ”Danmark skal være det bedste land at starte og drive virksomhed i”, hvor vi forpligter os på et nyt mål om yderligere byrdelettelser for samlet 3 mia. kr., når vi igen får regeringsansvaret. Og der er masser af steder at tage fat. Vi ønsker bl.a. at kigge på gældssaneringsreglerne, så det bliver lettere at starte virksomhed igen efter konkurs. Derudover vil vi arbejde målrettet med digitalisering og lettere brug af data, på tværs af virksomheder og myndigheder, så vi kan høste effekterne af digitaliseringens nye muligheder, fremhæver han.

- Som en del af den overordnede byrdemålsætning foreslår Venstre, at der etableres en Task Force, som skal identificere benspænd for iværksættere og selvstændige i lovgivningen, f.eks. i omfanget af dobbeltindberetninger og i muligheden for at bruge crowdfunding til at rejse ny kapital. Task Forcen skal være med deltagelse af relevante myndigheder og organisationer, siger Torsten

Det har vi spurgt om

Licitationens søstermedie Mester Tidende har bedt erhvervsordførerne for de 14 opstillingsberettigede partier og partisekretariaterne forholde sig til begrebet administrative byrder på baggrund af nedenstående artikler. I den forbindelse har Mester Tidende helt konkret stillet spørgsmålet:

”I hvilket omfang vil du og dit parti eventuelt lette byrderne for de små og mellemstore virksomheder i den kommende folketingssamling.”

Branchefolk til politikerne: Lad mester være i fred og ryd ud i de administrative byrder

Brancheekspert: Administrative byrder er som ukrudt - nu skal der luges ud

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093