23948sdkhjf

Rekordhøje trætårne sætter navn på ny partner

Beton og stål erstattes med træ, der hvor det er muligt, i nyt byggeri på Sydhavnen i Aarhus. Træet skal leveres af CLT Denmark, der netop er valgt som samarbejdspartner af totalentreprenøren

Danmarks højeste træhus, der er blevet døbt Træ, skal stå færdig på Sydhavnen i Aarhus i 2024.

Bygningen, som skal tårne sig op over det tidligere industriområde, er tegnet af Lendager Arkitekter med Moe som ingeniør. Bygherre er PFA Ejendomme og det lokale ejendomsudviklingsselskab Kilden & Hindby.

En af ideerne med byggeriet er at erstatte beton og stål med træ, hvor det er muligt. Ud over træ arbejdes der også med alternative løsninger, som at bruge gamle vindmøllevinger til solafskærmning, anvende affaldstekstiler til lyddæmpning og benytte genbrugs- og fejlproducerede vinduer til facaden.

Totalentreprenøren, Kaj Ove Madsen A/S Aarhus, har nu valgt CLT Denmark som kompetencepartner i forhold til leverance af CLT, krydslamineret tømmer, og limtræ. 

Det oplyser leverandøren i en pressemeddelelse.

Ifølge direktør Per Thomas Dahl fra CLT Denmark "står firmaet godt rustet kompetencemæssigt og leverancemæssigt, da leverandøren på få år har gennemført meget byggeri med CLT fra den østrigske samarbejdspartner KLH".

Etablerer dansk organisation

Det er et stort og prestigefyldt byggeri, som er sat i gang i det tidligere havneområde. Derfor vil der blive satset på at skabe en stærk dansk organisation, som kan samarbejde og videndele, så alle kompetencer kommer i spil i såvel projektering som i forhold til byggeri og logistik, når det går løs.

– Vi er en erfaren lokal, dansk partner, og vi deltager i projekteringen med danske erfaringer og kompetencer. Vi kommer også til at stå til rådighed for totalentreprenør Kaj Ove Madsen A/S Aarhus og de udførende håndværkere, som skal montere de bærende konstruktioner på byggepladsen, fortæller Per Thomas Dahl.

Kontortårnet "Træ"

  • Træ kommer til at bestå ét højt byggeri på 78 meter (20 etager) og to lavere byggeri på 27 meter (syv etager)
  • Træ vil koste 371 mio. kr. at opføre
  • Træ bliver et flerbrugerkontorhus med butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stueplan
  • På grunden rundt om Træ vil der blive plantet ”adoptivtræer”, som eksisterende træer, der ellers skulle være fælder i nærområdet. Adoptivtræerne graves op med rod og genplantes, hvilket forlænger træernes levetid og den tid, hvor de opfanger
  • Træ bliver en del af The Union, som er PFA’s landsdækkende flerbruger kontorfælleskab

PFA

Træ-byggeriet kommer til at udforme sig som tre kontortårne, hvor det højeste bliver 76 meter med to mindre tårne på 29 meter ved sin side.

Trods navnet, Træ, kommer byggeriet til at anvende en større pallette af materialer. Fundament og bundplader bliver insitustøbt beton og betonelementer, som NCC tidligere har fået ansvaret for, ligesom trappe og elevatorkerner bliver insitustøbte. Den benyttede beton støbes med en cementtype med reduceret CO2-udledning. 

Herudover kommer montering af stål, træsøjler, trædæk og lette facadekassetter.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nordjyske træhandlere passerer den halve milliard og deler millioner ud til holdet
Store udbud ville slå os ihjel: Ros til Vejdirektoratets mindre vej-udbud
Malmos styrker ledelsen: Er hentet samme sted som direktøren
De sidste bud på Mink-nedrivningerne er givet
Kurator peger på to hovedårsager til entreprenørkonkurs
Coop indløser opsparing i mursten: Pensionsselskab køber op for milliardbeløb
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.83