23948sdkhjf

Energinet forstærker elnettet - graver ledninger ned i otte etaper

Energinet går nu i gang med at forstærke højspændingsnettet i Midt- og Vestjylland med nye nedgravede 150 kV-kabler. Arbejdet foregår i otte etaper med skiftevis kabellægning og fjernelse af luftledninger frem mod 2028.

Første etape er planlagt mellem to højspændingsstationer tæt på henholdsvis Esbjerg og Næsbjerg, nord for Varde (Endrup Station og Karlsgårde Station), og de første lodsejere bliver nu kontaktet i det område, hvor kablerne sandsynligvis skal placeres.

- Vi glæder os til at komme i gang med projektet. Det er en vigtig del af den grønne omstilling. Hele projektet kommer til at tage flere år, og undervejs vil vi inddrage borgerne for at finde de bedste løsninger, så vi kan tage mest muligt hensyn til både de lodsejere, der skal lægge jord til, og de omgivelser, vi skal igennem, siger projektleder hos Energinet, Rune Bruun Mosbacher.

Luftledninger fjernes

I forbindelse med beslutningen om at bygge de nye 400 kV forbindelser fra Idomlund ved Holstebro til den dansk-tyske grænse, besluttede folketinget, at 150 kV-luftledninger og master i de to berørte områder i Midt- og Vestjylland skulle tages ned og erstattes med kabler i jorden.

For at kunne sikre borgernes elforsyning, er det nødvendigt at lægge nye kabler i jorden, inden de nuværende luftledninger fjernes. Energinet vil i samme omgang forstærke 150 kV-nettet, så det er fremtidssikret. Højspændingsnettet i Midt og Vestjylland skal nemlig fremover tage mod meget mere elproduktion.

Energinet skulle have startet med forskønnelsesprojektet allerede i 2024, men på grund af den stigende produktion af grøn energi i området, er det besluttet, at Energinet skal prioritere netforstærkningen, og først derefter gå i gang med nedtagning af luftledninger. 

Den første del af kabellægningen ved Endrup Station forventes at foregå mellem marts og august 2024. Senere på året vil Energinet invitere til informationsmøder, hvor borgerne kan høre mere om projektet.

Energinet forventer at starte nedtagningen af luftledninger i maj 2026.

Fakta 

Projektet ”Fremtidssikring af el-transmissionsnettet i Midt- og Vestjylland” består af følgende:

  • Etablering af nye 150 kV-kabelforbindelser (162 km i alt) mellem følgende strækninger: Lem Kær over Stovstrup, Sdr. Felding til Herning, og fra Videbæk over Herning til Askjær, samt fra Endrup til Karlsgårde, fra Endrup til Lykkegård og fra Idomlund til Struer.
  • Nedtagning af 150 kV-luftledningsforbindelser mellem Karlsgårde over Sdr. Felding, fra Herning og til Struer, mellem Idomlund og Struer, samt mellem Endrup og Lykkegård (135,4 km)
  • Opgradering af 150 kV-ledningssystemet på 400/150 kV-forbindelsen mellem Endrup og Idomlund til et 400 kV-system.
  • Kabellægningen sker mellem 2024 og 2028 og foregår etapevist. 
  • Nedtagning af luftledninger i 2026-2028.

Kilde: Energinet

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Voldgift og dødsfald: Overskud halveres hos familieejet nedriver
Fugtplaget børsbygning i København renoveres for millioner
Midtvejs: God kemi og færre siloer på Bispebjerg Hospital
Lancerer metode: Sådan minimerer man vente- og spildtid på byggepladsen
Trygfondens tredje familiehus har entreprenør på plads
To af tre byggevirksomheder har polstret sig til krise
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.767