23948sdkhjf

Øget fokus på dialog får vigtig viden frem i byggeprocessen

En række af byggeriets organisationer er gået sammen i alliance om en konkret metode til, hvordan man kan gribe samarbejdet an på et tidligt tidspunkt

Af ConTech Alliance, som består af: Lene Espersen, Danske Arkitektvirksomheder - Anders Stouge, DI Byggeri - Henrik Lindved Bang, Bygherreforeningen - Henrik Garver, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) - Simon O. Rasmussen, Tekniq Arbejdsgiverne - Christina Melvang, We Build Denmark - Christina Hvid, Molio


”Entreprenøren forstår ikke projektmaterialet og valg af løsninger - og vi skal bruge meget tid på at forsvare valgte løsninger.”

”Hvorfor frigives og udsendes der tegningsmateriale, når der findes kendte fejl i materialet – for eksempel ikke-dimensionerede eller forkerte typer rør? Entreprenøren går i stå̊ og taber penge.”

”Hvorfor får vi som entreprenører ikke tidligere adgang til BIM-modeller, som vi må bruge som projektgrundlag? Så kan vi være langt mere effektive og bringe vores kompetencer i løsningsvalget bedre i spil.”

Citaterne er blot tre eksempler på nogle af de mange diskussioner i begyndelsen af en byggeproces. Det er ikke nyt, at der er langt fra vane til forandring i byggeriet, og at brudte kommunikationskæder ofte medfører unødige fejl.

Derfor bakker vi i ConTech Alliance, der består af Bygherreforeningen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), Danske Arkitektvirksomheder, DI Byggeri, Tekniq og We Build Denmark, stærkt op om det arbejde, ConTech Lab, en del af Molio sammen med Værdibyg har sat i gang for netop at løse dette allestedsnærværende problem. Det er sket gennem ConTech Lab pionerprojektet ”Vidensflow mellem projektering og udførelse”, som havde til formål at skabe metoder, der kan sikre bedre dialog og proces mellem projektering og udførelse.

Konkret metode

Resultatet blev en konkret metode til, hvordan man kan gribe samarbejdet an på et tidligt tidspunkt. Det skal ske ved at samle parterne i et byggeprojekt tidligt i processen – for det betaler sig at gå i tidlig dialog for at undgå fejl og misforståelser og dermed også minimere forsinkelser og overskridelser af budget på de enkelte projekter. Helt konkret anbefaler pionerprojektet tre overordnede løsninger, der alle i bund og grund handler om én ting – kommunikation:

  1. Etabler en tidlig dialog mellem parterne.
  2. Sørg for overlevering af viden fra projekt til projekt.
  3. Igangsæt en opstartsworkshop, som giver bedre forståelse og klare aftaler.

Pionerprojektet har produceret en guide til, hvordan man helt konkret afholder en opstartsworkshop. For hvem skal med? Hvornår skal den afholdes? Og hvordan bruger man resultaterne bedst?

Parterne skal ideelt set mødes på et tidspunkt, hvor man ved, hvem der skal udføre hvilke opgaver, men hvor der fortsat er mulighed for at ændre i projekteringen. Det ligger umiddelbart godt i ”udførelsesprojekt”-fasen efter entrepriseudbuddet. På den måde er der mulighed for at bruge det i projektgennemgangen.

Pionerprojektet er dermed lykkedes med at give branchen en metode, der kan skabe et fundament for samarbejdet på tværs af værdikæderne i byggeprocessen, og som binder rådgivere og udførende bedre sammen, som kan ses i minivejledningen.

Det er en lille indsats, som kan have en stor effekt på et problem, som til alle tider har været svært at løse i byggebranchen.

På tværs af værdikæder

Med metoden i værktøjskassen kan vi forhåbentligt både undgå en masse misforståelser, men også udnytte digitaliseringens potentiale, som er vigtigere end nogensinde.

Potentialet i at videreudvikle metoden med nogle konkrete værktøjer, der understøtter metoden, er stort. Heldigvis er der masser af rum for at udvikle løsningen yderligere både i forhold til digitale værktøjer og en detaljering af processen, så vi får et endnu bedre udgangspunkt for at forbedre byggeriets konkurrencedygtighed, produktivitet og bæredygtighed.

Vi synes i ConTech Alliance, at det er vigtigt, at branchens initiativer som Værdibyg og ConTech Lab arbejder sammen som i dette projekt og udnytter deres ekspertise inden for henholdsvis forståelse for proces og digital teknologi. Det skaber frugtbare resultater, der kan føre nye redskaber og metoder til at løse byggebranchens udfordringer – det nyder branchen godt af, og det sikrer, at vi flytter os.

Som fortalere for mere digitalisering som løsningen på både produktivitets- og bæredygtighedsudfordringerne i byggeriet ser vi i ConTech Alliance frem til meget mere samarbejde på tværs af værdikæderne. Selv de små skridt kan skabe betydelige forandringer, og det er der brug for.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094