23948sdkhjf

Få overblikket: Store forskelle i kommunernes byggesagsgebyrer

Der er store forskelle på, hvad det koster at få en byggesag behandlet ved kommunen

Landets 98 kommuner er langt fra enige om, hvad det skal koste borgere og virksomheder at få behandlet en byggesag i 2022. 

Det viser en opgørelse fra DI Byggeri.

I 24 kommuner er papirarbejdet helt gratis. I andre kommuner tages der fra 350 kr. og helt op til godt 1.000 kr. for hver times byggesagsbehandling. 

Anders Stouge, direktør i DI Byggeri, understreger, at brancheforeningen ikke er imod, at kommuner tager sig betalt for sagsbehandlingen. Men han advarer mod, at byrådene bruger gebyret som en ekstra indtægtskilde.

- Det er for så vidt ok med et gebyr, men det skal afspejle omkostningerne. Om det er tilfældet, ved jeg ikke. Når man ser de store forskelle, kan man godt sætte spørgsmålstegn ved, om der er den sammenhæng alle steder. Derfor vil det være godt med transparens. Det kunne vi godt ønske os, siger han.

Så meget koster kommunernes byggegodkendelser

Skal afspejle omkostninger

I landets dyreste kommune, Hillerød, skal man slippe 1.024 kr. for hver times sagsbehandling. Men her afviser man DI Byggeris bekymringer. Ifølge kommunens borgmester dækker prisen netop, hvad kommunen har af udgifter.

- I Hillerød Kommune har vi valgt at opkræve gebyr, der dækker den omkostning, kommunen har, mens andre kommuner har valgt noget andet, oplyser Kirsten Jensen (S) i et mailsvar.

- Jeg hilser det velkomment, at der skabes mere transparens i gebyrsammensætningen, herunder også om kommuner ’giver rabat’ til området, og dermed lader andre penge understøtte netop denne servicefunktion, fortsætter hun.

Er der udsigt til, at byggesagsgebyret bliver billigere i Hillerød?

- Der er ingen forslag om det på bordet, og jeg vil da gerne bemærke, at vores forvaltning får meget få kommentarer til vores gebyrstørrelser, så det er vores indtryk, at bygherrer, der søger byggetilladelse, godt kan forstå, at de skal dække denne omkostning på samme måde som andre omkostninger ved deres byggeri, og at kommunen ikke skal finde finansieringen på for eksempel velfærdsområdet, lyder det fra Hillerød-borgmesteren.

Syv har sænket gebyret

DI Byggeris undersøgelse viser, at der i år er 42 kommuner, som har valgt at hæve gebyret i forhold til sidste år. Syv kommuner har til gengæld valgt at sænke byggesagsgebyret, og heriblandt har Ikast-Brande, Høje Taastrup og Fredericia Kommune helt afskaffet det.

I Fredericia har man sløjfet gebyret, blandt andet fordi kommunen vil give en bedre service. Det siger borgmester Steen Wrist (S).

- Det skal ikke blive et fakturereringscirkus, bygherre og kommune imellem. Vi vil gerne have, at vores byggesagsbehandlere bruger deres kompetencer på at lave byggesagsbehandling og ikke på administration af økonomi, siger han.

- Og når hr. og fru Danmark skal bygge en overdækket terasse, så skal det i hvert fald ikke være prisen der gør, at de ikke får sendt den ansøgning afsted, tilføjer borgmesteren.

Sidste år fik kommunen 759 kr. ind i timen på byggesagsbehandling. I år betaler kommunen selv hele omgangen. Kommunen har dog nok penge på kistebunden, og Steen Wrist afviser, velfærden af den årsag vil lide. 

- Det er ikke kommunekassen, der er udfordringen for os. Det er servicerammen (hvor mange penge kommunen må bruge på velfærd, red.), siger Steen Wrist.

I Roskilde, Glostrup, Fredensborg og Guldborgsund Kommuner tages et fast gebyr på omkring 1.000 kr. uanset, hvor lang tid sagsbehandlingen tager.

Kigger man længere tilbage i tiden, er der tale om 54 kommuner, som nu tager mere for byggesagsbehandlingen end for fem år siden, viser Licitationens gennemgang af historiske tal. I samme periode har ni dog sænket gebyret, og otte har i løbet af perioden valgt at fjerne deres gebyr.

Kort om byggesagsgebyr

Kommunerne bestemmer selv, om de ønsker at opkræve et byggesagsgebyr.

Gebyret kan både opkræves som et fast beløb eller som en timepris, og beløbet kan variere på tværs af de fire bygningskategorier: enfamiliehuse, landbrugsbygninger, fabriksbygninger og etagebyggeri.

I 2022 er der 24 kommuner, som ikke opkræver byggesagsgebyr. Derudover er der fem kommuner, som har delvis gebyr, mens 63 kommuner kører med timepris, og seks kommuner har et fast gebyr. 

Timeprisen varierer fra 356 kr. i Næstved til 1.024. kr. i Hillerød. 

Kigger man på udviklingen fra 2021, så har 42 kommuner hævet byggesagsgebyret, mens syv kommuner har valgt at sænke byggesagsgebyret.

DI Byggeris opgørelse baseret på kommunernes hjemmesider

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125