23948sdkhjf

Licitationen mener: Har fagbevægelsen sejret forgæves?

1,1 mio. lønmodtagere er ansat på arbejdspladser med overenskomst uden at være organiseret, viser en ny analyse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Situationen får nu naturligt fagbevægelsen til at råbe vagt i gevær, fordi den mener, at det i sidste ende udhuler overenskomsterne og dermed også den danske model.

Det er ikke en rar situation for fagforeningerne, at så mange i deres øjne snylter på de resultater, som de organiserede har kæmpet for i mange år. Set fra virksomhedernes synspunkt kan de heller ikke være tjent med, at overenskomsterne og den danske model bliver udhulet. Overenskomsterne sikrer et stabilt arbejdsmarked, hvor lønninger og aftaler er fastlagt flere år ud i fremtiden.

Men fagbevægelsen er ude på et skråplan, når den eksempelvis vil have adgang til at kommunikere med ansatte inden for overenskomsternes dækningsområde. Det kan meget hurtigt blive udnyttet til at tvinge folk ind i en bestemt fagforening, og vi risikerer at stå med uhyrlige sager som i København Lufthavn for nogle år siden, hvor 3F-tillidsfolk ligefrem truede ansatte til at melde sig ind.

Fagbevægelsen står i stedet med en udfordring. For noget er jo gået galt, når så mange vælger at stå uden for de overenskomstbærende foreninger og i stedet vælger eksempelvis en "gul" fagforening. I stedet for at gå til vennerne i Socialdemokratiet bør fagforeningerne kigge indad og se, om de i realiteten tilbyder et godt nok produkt til en fair pris. For ellers risikerer fagbevægelsen at sejre forgæves.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125