23948sdkhjf

Nu skal brugerne inddrages i fremtidens design af bygninger

Byggeaktører har udviklet digital platform, der skal give branchen et fælles redskab til erfaringsudveksling af indeklima og trivsel i bygninger

Store dele af den eksisterende bygningsmasse døjer med dårligt indeklima og andre trivselsmæssige udfordringer for de mennesker, der opholder sig i bygningerne.

Samtidigt med, at byggebranchen mangler viden i realtid om brugernes helt konkrete oplevelse af temperatur, støj, træk og andre trivselsmæssige faktorer.

Derfor har Green Building Council Denmark i samarbejde med flere aktører fra branchen og støttet af Realdania fået udviklet en digital platform og spørgeundersøgelse, der for første gang giver branchen et fælles redskab til systematisk at indsamle brugernes egne erfaringer og forslag til at forbedre indeklima og trivsel i bygninger.

- Vi har længe været fortalere for større branchefokus på, at bæredygtigt byggeri hviler på tre ben; miljø, økonomi og sociale forhold. Det sociale ben halter bagefter, og hvis vi vil forstå byggede miljøers faktiske effekt på brugerne, bliver vi nødt til at spørge dem. Gode intentioner og mavefornemmelser kan ikke stå alene, og vores viden om brugernes oplevelser skal være baseret på data. På den måde kan vi forbedre indeklimaet og trivslen i bygningerne på et oplyst grundlag, siger Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark i en pressemeddelelse.

Platformen bliver nu en gratis og integreret del af DGNB- bæredygtighedscertificeringen af bygninger i drift, og skal på sigt også bredes ud til andre typer af projekter og bygninger med behov for at stille skarpt på trivslen hos medarbejdere, beboere, elever eller andre brugere.

Mindske stress

Bygninger med et dokumenteret fokus på indeklima, trivsel og sundhed har ifølge Mette Qvist desuden en konkurrencemæssig fordel i forhold til salg og udlejning, og når det gælder om at tiltrække medarbejdere, beboere, studerende eller andre, der skal tilbringe mange af døgnets timer i bygningen.

Noget man kan nikke genkendende til hos Deas, en af landets største forvaltere af ejendomme, der har skruet kraftigt op for bæredygtighedscertificering af bygninger i drift med en målsætning 100 bygninger alene i år.

- Vi har testet den nye platform i forbindelse med bærdygtighedscertificering af to erhvervsejendomme i hovedstadsområdet på i alt 27.000 kvadratmeter og to boligejendomme på i alt 33.000 kvadratmeter. Vi har brug for overordnet viden om brugernes oplevelse af ejendommen for at kunne løfte social bæredygtighed i ejendommen på sigt. Den nye platform giver os, i samspil med vores eksisterende undersøgelser og platforme, mulighed for at bringe bæredygtighed i øjenhøjde med de mennesker, der bruger ejendommene, fortæller Dorte Marie Frilund Grøn, fagleder for bæredygtighed og bygherrerådgiver hos Deas i en pressemeddelelse.

Ved for eksempel flerbrugerhuse der rummer både store virksomheder og enkeltmandsvirksomheder, får vi et billede på tværs af alle brugerne og mulighed for at rumme mange forskellige virksomheder i en større ramme Dorte Marie Frilund Grøn, Fagleder for bæredygtighed og bygherrefrådgiver hos Deas.

En større ramme

Hun betragter platformen som et samlende undersøgelsesværktøj med udgangspunkt i brugernes oplevelser, der i sidste ende kan hjælpe med at skabe en endnu større andel af tilfredse medarbejdere og beboere, der oplever mindre stress og større trivsel.

- Ved for eksempel flerbrugerhuse der rummer både store virksomheder og enkeltmandsvirksomheder, får vi et billede på tværs af alle brugerne og mulighed for at rumme mange forskellige virksomheder i en større ramme. Det kan igen være med til at sikre, at de er tilfredse og ikke finder andre faciliteter. Generelt understøtter platformen vores organisations strategi og langsigtede fokus på bæredygtig omstilling, som også indbefatter brugernes trivsel, siger Dorte Marie Frilund Grøn.

Deas er ifølge Dorte Marie Frilund Grøn kun lige begyndt, men vil bruge platformen fremover på stort set alle certificeringsprojekter af bygninger i drift.

Den nye platform består bl.a. af en spørgeskemaundersøgelse, som det tager maksimalt 10 minutter for brugeren at udfylde. Det kan foregå enten ved at sende brugeren et link eller en QR-kode. brahe

Nyt værktøj til bygningsdesign

Den digitale platform er udviklet af non-profit-medlemsorganisationen Green Building Council Denmark i samarbejde med Rambøll, AART Architects, Copenhagen Business School, Danske Arkitektvirksomheder og Lynge Benchmark. Green Building Council Denmark står i forvejen bag den mest udbredte bygningscertificering i Danmark, DGNB-certificeringen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.125