23948sdkhjf

Nyt skatkammer passer godt på kulturarven

Kulturarven er sikret - i et topmoderne byggeri til 345 mio. kr. hvis arkitektur fortæller om de skatte, den nordsjællandske bygning rummer 

Med en moderne fortolkningen af antikkens græske søjler og en diskret hentydning til de historiske skatte bygningen vil rumme, blev et af Danmarks største magasiner til kulturarv indviet mandag.

Fællesmagasinet, som det hedder, er med sine 25.000 kubikmeter reolplads og 120 hyldekilometer skabt til at opbevare genstande og arkivalier fra Nationalmuseet og Det Kgl. Bibliotek. 

I topsikrede rammer

Totalentreprenør på projektet har været DS Flexhal og anlægsarbejdet har været i gang siden maj 2020. De samlede udgifter for hele byggesagen ventes at beløbe sig til 345 mio. kr., lyder det i en pressemeddelelse fra Slot- og Kulturstyrelsen. 

Når nogle af Danmarks fine kulturskatte skal opbevares, vil det altså fremover ske i topsikrede rammer i det nye moderne magasin i Vinge ved Frederikssund.

- Fællesmagasinet er med sine over 24.000 kvadratmeter et af de største nybyggerier, som Slots- og Kulturstyrelsen har stået for. Det er på mange måder også et af de mest betydningsfulde byggerier, da vi sikrer tidssvarende og optimale forhold til opbevaring af vores fælles kulturarv, siger vicedirektør i Slots- og Kulturstyrelsen, Gerti Axelsen, i pressemeddelelsen.

Kompleks opgave

Arbejdet med Fællesmagasinet har ikke kun været en teknisk og funktionel kompleks opgave, men har i lige så høj grad været arkitektonisk krævende, tilføjer han. 

Hensynet til landskab og omgivelser har indvirket på de konkrete valg af facadernes formgivning og bygningskroppens opbrydning i mindre enheder. 

Det er på mange måder et af de mest betydningsfulde byggerier, da vi sikrer tidssvarende og optimale forhold til opbevaring af vores kulturarv Gerti Axelsen, vicedirektør, Slots- og Kulturstyrelsen

"For eksempel er facadernes bearbejdning en moderne fortolkningen af antikkens græske søjler og en diskret hentydning til de historiske skatte bygningen vil rumme", lyder det i pressemeddelelsen.

Godt nyt til forskere

Fællesmagasinet tager hensyn til både sikring, optimal bevaring og tilgængelighed, når der skal transporteres genstande til og fra. Bygningen er indrettet til et stabilt indeklima, så temperatur og luftfugtighed ikke gør skade på kulturgenstandene.

Fællesmagasinet har også logistikfunktioner, det vil sige rum til modtagelse, ekspedition og behandling af genstande. 

- Nye studiefaciliteter skaber herudover ideelle forhold for forskere og studerende fra ind- og udland – helt tæt på kulturgenstandene, siger Gerti Axelsen i pressemeddelelsen.

Fællesmagasin til Danmarks kulturarv

Slots- og Kulturstyrelsen har været bygherre på Fællesmagasinet, der blev indviet mandag i Nordsjællandske Vinge og vil blive anvendt af Det Kgl. Bibliotek og Nationalmuseet. 

Den samlede pris for byggeriet anslåes til omkring 345 mio. kr. Totalentreprenør er DS Flexhal.

Slots- og Kulturstyrelsen drifter bygningen på vegne af brugerne.

Facaderne på bygningen blev i 2021 nomineret til Dansk Industris Betonelementpris.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.128