23948sdkhjf

Arbejdermuseet modtager Farveprisen 2022

Det blev den store og gennemgribende restaurering af Arbejdermuseet i Rømersgade i København, der modtager Farveprisen 2022. Prisen er indstiftet af Danske Malermestre og Kirsten og Freddy Johansens Fond, og er på 150.000 kroner.

Årets pris deles mellem Arbejdermuseet, Lundgaard & Tranberg Arkitekter og Nationalmuseets konserverings- og restaureringsenhed.

Arbejdermuseet har til huse i arbejderbevægelsens gamle forenings- og forsamlingsbygning, der daterer sig tilbage til 1879. Bygningen er opført af arbejderne selv – på deres ugentlige fridag. Bygningen, som i dag huser Arbejdermuseet, blev fredet i 1983, og er den ældste arbejderforsamlingsbygning i Europa og den næstældste i verden. Arbejderbevægelsen kunne fejre sit 150-års jubilæum i 2021, og det valgte man altså at fejre med en restaurering af det oprindelige forsamlingshus.

Da bygningen stod færdig, var det med hvidkalkede vægge og lofter – farverne kom først til senere. Men de kom, og i rigt mål. De farvearkæologiske undersøgelser har afdækket helt op til 15 farvelag og rester af dekorationer.

”Men der er ikke tale om, at farverne fra dengang blot er frisket op, der er justeret, tilpasset og genfortolket. Der er arbejdet med farverne, så der er et hierarki af farver og rum,” forklarer Danske Malermestre i en pressemeddelelse.

At netop Arbejdermuseet løb med årets pris skyldes således, at der ”som helhed er tale om farver, håndværk og teknisk kunnen i et fornemt samspil”.

Det er 16. gang prisen bliver uddelt.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.171