23948sdkhjf

Udbud af el-ladeparker langs motorvejene er klar

Vejdirektoratet har sat gang i det første udbud af fire ladeparker til el-bilister, der vil blive opført på Fyn og Sjælland, skriver direktoratet i en pressemeddelelse. 

Der planlægges etableret 56 ladepunkter til el-biler i 2022 og yderligere 28 ladepunkter i 2025 – 84 ladepunkter i alt - fordelt på de fire ladeparker, der bliver udbudt som fire separate koncessionsaftaler, som går på etablering og drift af ladeparkerne i en periode på 10 år. 

– I Vejdirektoratet har vi været i dialog med markedet i tre forskellige faser i forbindelse med forberedelsen af udbudsmaterialet, og vi har modtaget rigtig mange gode og konstruktive indspark fra både potentielle bydere og brancheorganisationer, siger projektleder Jesper Kaae, Vejdirektoratet, i pressemeddelelsen og fortsætter:

500 mio. kr. ladeinfrastruktur 

I ”Infrastrukturplan 2035” er der afsat i alt 500 mio. kr. til udrulning af ladeinfrastruktur i perioden fra 2022 til 2027. 

I løbet af 2022 bliver de første fire ladeparker opført langs motorvejene, hvoraf to kommer til at ligge på Fyn på rastepladserne Lillebælt Nord og Syd, mens de to sidste bliver anlagt på Sjælland på rastepladserne Tappernøje Øst og Vest. 

Der er i dag ladestandere på i alt 35 rastepladser langs statsvejnettet. De fire nye ladeparker med lynladere, der er omfattet af udbuddet, bliver placeret på centrale dele af vejnettet og på rastepladser, hvor der i dag ikke er ladestandere.

– Nu ser vi frem til at modtage gode bud, så vi kan finde de helt rigtige samarbejdspartnere til at tage fat på opgaven med at rulle ladeparkerne ud langs statsvejene, så endnu flere danskere får adgang til at lade deres elbiler op, når de er på farten.

Vejdirektoratet sørger for en stor del af de fysiske rammer med eksempelvis anlæg af pladsen, overdækning og nettilslutning, mens de kommende operatører skal stå for at installere selve ladestanderne og varetage den efterfølgende drift.

Der er frist for at byde på udbuddet mandag den 2. maj, og forventningen er, at der kan indgås kontrakt i begyndelsen af juni måned. Det er Vejdirektoratets mål, at ladeparkerne skal stå klar til at betjene de første kunder allerede inden udgangen af året.

Skal gøre det attraktivt med elbil 

Tanken er, at ladeparkerne på den måde kan bidrage til at gøre det mere attraktivt for danskerne at vælge en elbil.

– Stadigt flere danskere erhverver sig en elbil, hvilket er rigtig positivt på vejen mod den vigtige grønne omstilling. Derfor er det også afgørende at sikre ladeinfrastruktur langs de danske motorveje i tæt samarbejde med aktørerne på området. Med udbuddet her sætter vi ekstra turbo på udviklingen, udtaler transportminister Trine Bramsen i pressemeddelelsen.

Oprettelsen af ladeparkerne er en del af ”Infrastrukturplan 2035”, der blev vedtaget af Folketingets partier i 2021.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.204