23948sdkhjf

Stor specialsav passer træer på en studs

Fredensborg Slotshave i Nordsjælland er Danmarks største barokhave. De lange alleer stråler ud i stjerneform i det store, smukke haveanlæg, som er hædret med Europa Nostra-prisen for fremragende bevarelse af kulturarv.

Så skal der også klippes lige, mener skoventreprenørerne Michael Andreasen og Jens Johansen i en pressemeddelelse fra leverandøren.

Det gør deres mandskab nu med en speciel sav i overstørrelse. Syv store klinger sidder på række og skærer overflødige grene af i toppen af alleerne fra 15 ned til 12 meter. Siderne af alleerne skæres fuldstændig snorlige fra slottet og ned til Esrum Sø og de andre retninger, som alleerne rækker ud i.

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der har opgaven med at passe de lange, smukke alleer. Styrelsen har så givet tjansen videre til skoventreprenør Jens Johansen, som driver virksomheden JJ Skovservice i Store Heddinge. Han har passet hele skoven ved Fredensborg Slot, siden han første gang bød bedst på entreprisen for 18 år siden.

Via Rudkøbing til Fredensborg

I december 2019 begyndte Jens Johansen at samarbejde med Michael Andreasen, som er indehaver af Michael Andreasen Natur- og Landskabspleje i Slangerup. Sammen har de to entreprenører nu anskaffet den store sav, som lyder navnet Coup-eco Meteor T400.7700. Det er virksomheden Coup’Eco, der sender det voldsomme trimmegrej ud fra fabrikken nord for Bordeaux i det sydvestlige Frankrig. I Danmark tager Special Maskiner i Rudkøbing på Langeland sig af import og salg af firmaets produkter.

- Tidligere klippede vi siderne i alleerne med en traktor monteret med klippemateriel. Toppen klarede vi ved hjælp af bomlifte og motorsav. Dengang tog det seks uger at klippe en enkelt allé med lift. Nu klarer vi det på seks dage med vores sav, som er monteret på vores Manitou teleskoplæsser. Det giver en kæmpebesparelse, ikke mindst at kunne klippe toppene, som vi gør nu, forklarer Michael Andreasen.

Snorlige med laser

Det gør det ikke alene at køre ad alleerne og lade de store savklinger snurre. Der skal også køres helt lige, så resultatet bliver perfekt. Det sørger en laser for.

- Vi har selv bygget laseren på teleskoplæsseren med klippehovedet, og det giver maskinføreren mulighed for hele tiden at holde maskinen præcis på linjen. Fra førersædet kan han holde øje med farvede lamper og korrigere retningen efter grøn eller rød. Maskinen nivellerer selv til lodret og vandret, og vi har mulighed for at indstille til savning i en bestemt vinkel, fortæller Michael Andreasen.

Den store Coupeco Meteor-sav er ikke lagervare hverken hos den danske importør, Special Maskiner A/S, eller på fabrikken i Frankrig. Den er den første af sin art i Danmark, og totalt er der kun produceret 15 klippehoveder. Foruden maskinen til Jens Johansen og Michael Andreasen, er der senest leveret en for to år siden. Den kom til Japan. Andre Coupeco Meteor T400.7700 klipper og skærer alleer i det kæmpestore anlæg ved det berømte Versailles-slot udenfor Paris. Også træerne på Champs-Élysées centralt i den franske hovedstad lader sig smukkesere af Coupeco Meteor.

Gode bekendtskaber

Hverken Coup’Eco eller Special Maskiner er nye bekendtskaber for de nordsjællandske skoventreprenører. Michael Andreasen har kendt Special Maskiner og direktør Lennart Ahlefeldt-Laurvig de seneste 15 år og har købt forskelligt materiel. Og der står Coup’Eco på et par af rotorhækkeklipperne hos Michael Andreasen Natur- og Landskabspleje i Slangerup.

- Coupeco-savene bruges typisk på slotte med store anlæg, og kun på slotte, hvor man er indstillet på at bruge ressourcer og energi på at holde anlæggene i topstand. De enkelte alleer ved Fredensborg Slot skal efter planen klippes hvert tredje år. Men det er muligt, at det faktisk kan optimere processen, hvis vi kører med maskinen hvert andet år. Så vokser toppene sig ikke så kraftige, og vi kan save hurtigere og måske også bedre", vurderer Jens Johansen.

Han er selv specialist i træfældning, mens makkeren, Michael Andreasen, er det i klipning og pasning af hække. Dermed rammer de den perfekte konstellation til arbejdet med lange, snorlige alleer.

Hække og elmesyge

Michael Andreasen startede som selvstændig entreprenør med Michael Andreasen Natur- og Landskabspleje i 1988. Han byggede ret hurtigt sin egen klippetraktor til at klippe hegn for nordsjællandske landmænd.

I slutningen af 1990’erne tog han fat på at klippe hæk i stor stil. Nu klipper han og hans folk i omegnen af to millioner kvadratmeter hæk om året med kommuner, boligselskaber og andre store, grønne firmaer på kundelisten.

Jens Johansen startede som skovarbejder i 1981 og blev selvstændig otte år senere. Det var i 1989, hvor elmesygen begyndte at brede sig, og den første store opgave for Jens Johansen og JJ Skovservice blev fældning af 675 elmetræer ned gennem Slagelse by.

I 1997 var de sidste ofre for elmesygen ved at være fældet, og Jens Johansen var godt i gang med sit firma. Han og hans otte medarbejdere arbejder hovedsagelig for kommuner, jordentreprenører og slotte. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.281