23948sdkhjf

Byggeaktiviteten nåede rekordniveau i 2021

Byggeriet har endnu engang nået nye højder i Danmark og har sat rekord i 2021.

Det viser en opgørelse fra Byggefakta A/S, lyder det i en pressemeddelelse.

Ifølge opgørelsen er der i 2021 blevet igangsat projekter med en samlet sum på 103,5 mia. kr. Til sammenligning blev der igangsat projekter for 91,7 mia. kr. i 2020.

- Selvom mange projekter blev sat på hold i 2020 grundet Covid-19, særligt i Region Hovedstaden, kom der hurtigt fuldt gang i byggeriet igen, og de umiddelbare bekymringer i forbindelse med Covid-19 har lagt sig. Byggeriet er nu tilbage på toppen og sætter endda rekord i 2021, fortæller adm. direktør Thomas Bejer-Andersen fra Byggefakta A/S.

Privat byggeri har fart på

Samlet set faldt boligbyggeriet med 19% fra 2019 til 2020, men i 2021 har boligprojekterne gjort et betydeligt comeback. Det er især det private boligbyggeri, der har haft vind i sejlene.

- Boligbyggeriet har igen fuld fart på, og vi ser, at rekorden fra 2019 er blevet overgået med næsten en halv milliard i 2021, fortæller Thomas Bejer-Andersen i pressemeddelelsen, der fortsætter: 

- Selvom det almene byggeri har vækstet mindre end forventet tidligere i 2021, er dette blevet opvejet af, at det private byggeri har oversteget forventningerne. Det er især øst for Storebælt, at der er gang i boligbyggeriet, hvilket både ses i form af nye private boliger samt renovering af almene boliger.

Grøn omstilling vejer op

Desuden er det energirenoveringer, der har vundet frem. Særligt investeringer i nye solcelleanlæg, ny infrastruktur for elforsyningen og en ny gasledning har fyldt en del. I 2020 og 2021 har investeringer i energiprojekter været med til at dæmme det samlede fald for projektmarkedet i 2020 og bidrage til det samlede høje niveau i byggebranchen i 2021.

- Vi ser, at den grønne omstilling og et generelt stigende elforbrug har gjort et markant indtryk på energiområdet. I 2021 er 7 af de 10 største igangsatte projekter på området solcelleanlæg. En anden nyere tendens er supplering af fjernvarme med varmepumper, men disse projekter vejer dog ikke så tungt i regnskabet som solcelleanlæg, fortæller Thomas Bejer-Andersen.

Udfordringer lurer

Det høje aktivitetsniveau i branchen betyder, at andre aspekter som leveranceproblemer, prisstigninger og kapacitetsudfordringer i forhold til arbejdskraft er blevet tilbagevendende emner gennem 2021. Dette læner sig op ad, at selvom udviklingen for 2021 har været positiv, blev væsentligt flere projekter i fjerde kvartal udsat i forhold til forventningen ved udgangen af tredje kvartal.

- Det er ikke muligt at konkludere noget endeligt ud fra tallene, men det er værd at bemærke, at det almene byggeri udviklede sig væsentligt mindre positivt i 2021 end forventet – og her ser vi, at især prisstigninger bliver nævnt som en stor udfordring. Vi krydser fingre for, at det er en forbigående tendens, og vi følger selvfølgelig udviklingen tæt, siger Thomas Bejer-Andersen i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188