23948sdkhjf

Her er planen: A. Enggaard holder fast i Vridsløses fængslende historie

A. Enggaard, Freja Ejendomme og PKA har nu afleveret deres forslag til en masterplan for udviklingen af Vridsløselille Statsfængsel til bydel med navnet Vridsløse. 

Den ikoniske fængselsgrund skal udvikles som en mangfoldig, tryg og samlende bydel med en gennemgribende grøn profil samt en tydelig forankring i historien, skriver parterne i en pressemeddelelse. Nu skal politikerne i Albertslund Kommune tage stilling til masterplanen for Vridsløselille Statsfængsel og fængslets 160.000 kvm store grund. 

Masterplanen lægger op til opførelsen af mellem 1.400 og 1.600 nye boliger i varierende størrelser og typologier, herunder både lejligheder, studieboliger og rækkehuse, fordelt på seks levende, grønne og delvist bilfrie bykvarterer. Bydelens udformning tager i vid udstrækning udgangspunkt i eksisterende bygningers særegne karaktertræk og kvaliteter, samt særlige hensyn til bydelens omgivelser.

Faktaboks: Forslag til masterplan for Vridsløse

  • Forslag til masterplan for Vridsløse er udarbejdet af A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme i tæt samarbejde med Albertslund Kommune.
  • Arkitekt: Cobe
  • Rådgivere: Rambøll og WSP

- Der vil være fællesskaber både i det nære naboskab og i de fælles kvarterhuse og gårdrum, men også fællesskab i større forstand, hvor bydelen kan være et kulturelt og socialt samlingspunkt for alle borgere i Albertslund Kommune. Det er målet, at byens foreninger, skoler og daginstitutioner kan gøre brug af det tilbud, udtaler ejendomschef i PKA, Nikolaj Stampe, i pressemeddelelsen. 

Et andet bærende element i Vridsløse bliver bæredygtighed, og for at gøre bæredygtighed konkret og målbart vil udviklingen af bydelen gennem alle faser bære præg af kriterierne fra bæredygtighedsordningen DGNB. Det vil ske med henblik på, at Vridsløse skal opnå en DGNB-byområdecertificering på guldniveau.

Bevarer historiske bygninger 

Kvartererne bindes sammen af en samlet grøn og rekreativ struktur med i alt fem grønne og urbane kiler. Bydelens grønne struktur skal sikres gennem bevaring af dele af grundens eksisterende natur samt realiseringen af en omfattende beplantningsstrategi, som blandt andet indebærer tilføjelsen af mange hundrede nye træer. 

En stor del af det samlede fængselskompleks og de omkringliggende bygninger bevares, herunder hovedbygningen med den ikoniske grønne port, inspektørboligen og kirken, ligesom der er lagt op til bevaring af brudstykker af fængselsmuren som et identitetsbærende element. 

Andre steder tænkes geometrisk bevaring ind i bydelen. Det gælder for eksempel cellefløjene, der genopføres – så vidt muligt ved brug af fløjenes eksisterende mursten - i en moderne version, som egner sig til boliger. 

– Udover at tilføre masser af ny natur, sikrer vores placering af de grønne kiler og byrum bevaring af størstedelen af grundens bevaringsværdige træer. Derudover kommer vi også til at dyrke områdets historie og fængslets ikoniske status, så området får et ekstraordinært præg, der sætter bydelen på landkortet, siger projektudviklingschef i A. Enggaard, Morten Løgsted, i pressemeddelelsen.

– Vi kommer til at bevare, renovere og transformere store dele af de eksisterende bygninger, samt benytte os af andre kulturarvsbevarende greb som eksempelvis at genanvende flere millioner mursten ved omdannelse og genopførsel af eksisterende bygninger, tilføjer han.

Den ikoniske port bliver desuden omdrejningspunktet for et nyt kulturelt centrum der under navnet ’Porten’ er tænkt som et trækplaster for hele Albertslund. Porten vil byde på aktiviteter og begivenheder i fængslets hovedbygninger, det gamle værksted mod syd og på pladsen foran den grønne port. Her kan eksempelvis komme café, galleri, værksted, museum, folkehus, lokal mikroproduktion, markedsdage, koncerter, pop up-restauranter og meget mere.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.204