23948sdkhjf

Grønne planer ved Aabenraa: Reserverer 180.000 kvm

Blot ni måneder efter offentliggørelsen af planerne om at opføre et Power-to-X-anlæg på Ensted, der er en del af Aabenraa Havn, tror industrigasselskabet Linde Gas nu så meget på idéen, at koncernen forhåndsreserverer 180.000 kvm til projektet. Det skriver selskabet i en pressemeddelelse. 

Siden april 2021 har den internationale gaskoncern analyseret på den fremtidige businesscase for produktion af grøn brint på Aabenraa Havn. Power-to-X-projektets omdrejningspunkt er etableringen af et elektrolyseanlæg, der skal producere den klimavenlige brint af strøm fra blandt andet havvindmøllerne i Nordsøen. Brinten skal bruges til produktion af en række grønne, brintbaserede produkter på Aabenraa Havn som for eksempel fossilfrit brændstof til lastbiler, fly og skibe. 

– Vi er nu kommet et skridt nærmere, for businesscasen er positiv, og vi tror på projektets potentiale. Derfor har vi netop indgået aftale med Aabenraa Havn om at forhåndsreservere 180.000 kvm på Ensted. Vores aftale definerer bl.a. de rammer og betingelser, der vil gælde for fremtidig leje af det store areal, siger Ulrik Nielsen, der er Lindes Head of Clean Hydrogen i Danmark, i pressemeddelelsen.

Fakta: Ensted Havn

- Aabenraa Havn har købt Ensted Havn af det europæiske energiselskab Vattenfall og overtog officielt havnen 1. november 2021.

- Ensteds samlede areal er 350.000 kvm

- Ensted har 480 meter kaj og en havnedybde på 18 m. 

Frygter pladsmangel

Aabenraa Havn overtog officielt Ensted den 1. november 2021, og havnen oplever massiv interesse for de resterende ledige arealer. Arealerne tæller både flere forskellige grunde og en stor administrationsbygning, der blandt andet rummer kontorer, laboratorier, værksteder og lagerhaller. 

Aabenraa Kommune, der ejer Aabenraa Havn, har ambition om, at der skal skabes 300 nye arbejdspladser over de kommende fem-ti år på Ensted. 

– Udviklingen går langt hurtigere, end nogen havde troet, og ambitionen er derfor ikke urealistisk. Men vi skal selvfølgelig også have plads nok. Vi er endnu ikke løbet tør for plads, men det er klart, at der kan komme en pladsmæssig udfordring. Jeg er dog sikker på, at den kommunale planlægning nok skal følge med og finde gode løsninger, for det her er en helt unik mulighed for hele Aabenraa, som vi ikke vil gå glip af, siger Henrik Thykjær, der er direktør for Aabenraa Havn, i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.172