23948sdkhjf

Tidligere Danmarks Akvarium bliver ungdomsboliger

Snart vil unge kunne flytte ind i det tidligere Danmarks Akvarium i Charlottenlunds Slotshave.

En tvist mellem Gentofte Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen er endt i et forlig der indebærer, at et alment boligselskab vil kunne etablere 20-30 ungdomsboliger i Bilharziosebygningen, der ligger ud mod Strandvejen bag det tidligere Danmarks Akvarium. Det oplyser parterne i en pressemeddelelse. 

– Det er et meget fint resultat for de unge, at vejen nu er banet for flere almene ungdomsboliger i Gentofte Kommune, som ellers er fuldt udbygget og stort set uden ledige byggegrunde, siger borgmester Michael Fenger i pressemeddelelsen.

Forliget indebærer at:

  • Slots- og Kulturstyrelsen hæver retssagen mod Gentofte Kommune 
  • Den nuværende lejer fraflytter Bilharziosebygningen senest den 30. april 2022. 
  • Slots- og Kulturstyrelsen sælger hurtigst muligt Bilharziosebygningen til en almen boligorganisation med henblik på nedrivning eller ombygning af bygningen og opførelse af almene ungdomsboliger. 
  • Gentofte Kommune tilbagekalder påbud af 9. oktober 2019 om lovliggørelse af Kavalergården, Maskinhuset, Vognporten og Mandskabsbygningen, og dermed kan anvendelsen til kontor fortsætte. Herudover skal Gentofte Kommune sende et forslag til lokalplan i høring, der muliggør anvendelse af disse fire bygninger til liberalt erhverv.

– Bilharziosebygningen er meget velegnet, og vi er godt tilfredse med at kunne se frem til 20-30 ekstra ungdomsboliger oven i cirka 150 øvrige almene ungdomsboliger, som vi planlægger at opføre andre steder i kommunen, tilføjer borgmesteren. 

Nedrivning eller ombygning 

Slots- og Kulturstyrelsen anlagde en retssag mod Gentofte Kommune den 20. december 2019 om hvorvidt fem bygninger ved det tidligere Danmarks Akvarium i Charlottenlund lovligt kan anvendes til kontor, eller om bygningerne alene må anvendes til ungdoms- og kollegieboliger. 

Gentofte Kommune vedtog i 2018 en lokalplan, der betyder, at ejendommene kun må anvendes til ungdoms- og kollegieboliger, mens Slots- og Kulturstyrelsen har udlejet bygningerne til private kontorer. 

Det følger af forliget, at lejer, NPV, skal være fraflyttet Bilharziosebygningen senest den 30. april 2022. Herefter påbegynder staten arbejdet med at forberede et salg af bygningen til en almen boligorganisation med henblik på nedrivning eller ombygning af bygningen og opførelse af almene ungdomsboliger.

Bag om sagen

Der har pågået en tvist mellem staten - ved Slots- og Kulturstyrelsen, Kulturministeriet - og Gentofte Kommune samt mellem den nuværende lejer, NPV, og Gentofte Kommune om anvendelse af fem bygninger ved det tidligere Danmarks Akvarium i Charlottenlunds Slotshave. 

Slots- og Kulturstyrelsen, Gentofte Kommune og NPV indgik et forlig d. 13. december 2021 for at afslutte tvisten. Med udgangspunkt i forliget iværksættes arbejdet med omdannelse af Bilharziosebygningen til almene ungdomsboliger. 

Forliget betyder, at lejer skal være fraflyttet Bilharziosebygningen senest den 30. april 2022. Herefter påbegyndes arbejdet med at forberede et salg af bygningen til en almen boligorganisation. Det er i forliget forudsat, at bygningen skal være udbudt til salg senest ved udgangen af september 2022.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156