23948sdkhjf

Flere lærlinge skal findes i fællesskab

I et debatindlæg i Licitationen - Byggeriets Dagblad den 6. januar går adm. direktør fra Asfaltindustrien Anders Hundahl i rette med budskabet om, at de mindre virksomheder tager et uforholdsmæssigt stort ansvar for at uddanne fremtidens generationer.

Flere analyser fra de senere år - senest én fra SMVdanmark i 2021 - dokumenterer ellers, at de mindre virksomheder oftest er længst fremme i skoene, når det handler om at tage lærlinge ind.

Her mener Anders Hundahl, at billedet ikke er retvisende, da AMU-kontraktuddannelserne ikke er talt med. Den opfattelse deler vi ikke.

Det er korrekt, at analysen fra SMVdanmark, der omfatter over 82.000 private virksomheder med mere end 45.000 lærlinge, ser på de traditionelle lærlingeforløb.

Og mens AMU-kontraktuddannelserne udgør et vigtigt bidrag til uddannelse og opkvalificering, så er de trods alt begrænsede i antal, og de rykker ikke ved analysens konklusion - nemlig at de mindre virksomheder tager et større ansvar for at uddanne lærlinge end man skulle tro uden fra deres størrelse.

Står fast på hovedbudskabet

Vi vil derfor stå fast på hovedbudskabet herfra - det er vigtigt, at både mindre og større virksomheder tager deres forholdsmæssige del af ansvaret for at uddanne de næste generationer.

Dette gælder særligt nu, hvor der virkelig er mangel på både faglærte og elever - og hvor nogle af de elever, der er til at få fat i, kræver en del flere ressourcer under oplæringsforløbet.

Her mener vi, at det er helt på sin plads løbende at overveje, om de virksomheder, der virkelig tager et ansvar, de også kompenseres i tilstrækkelig grad.

Vi så i hvert fald, hvordan bonusordningen i 2020 var med til at hæve antallet af lærepladser med op til 20 pct.

Anden god pointe

Anders Huldahl har en anden god pointe, som vi er enige i.

Nemlig at manglen på faglærte skal løses gennem en fælles indsats fra erhvervslivet på tværs af virksomhedsstørrelse.

Det er ikke noget, der kan løses med et quick fix. Det er derimod en udfordring, der løbende kræver en indsats fra såvel arbejdsgivere, politikere og andre, hvis vi skal have flere til at se i retningen af vore fag og uddannelser.

Det gælder uanset om eleverne kommer fra folkeskolen, gymnasiet eller et helt tredje eller fjerde sted, inden de kigger mod erhvervsuddannelserne.

Derfor kan vi kun takke ja tak til både kaffe og først og fremmest til en snak om, hvordan vi kan gøre mere for at løse en af de vigtigste udfordringer, som vore brancher står overfor, nemlig manglen på kompetente hænder og hoveder i de kommende år.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125