23948sdkhjf

Arkitekts eget hus bliver del af særlig samling af dansk bygningskultur

Mange i Nakskov på Lolland vil nok genkende navnet Einar Ørnsholt og ikke mindst hans arkitektur. På egnen, hvor arkitekten virkede hele sin karriere, er navnet Ørnsholt endnu, 40 år efter hans død, indbegrebet af god kvalitet, af indsigtsfuldhed og af arkitektonisk udvikling.

Det første hus, han tegnede i Nakskov, var hans eget. Grunden købte han af De Danske Sukkerfabrikker i 1918, og allerede året efter stod hans hus klar til at danne ramme om ham selv og hans familie. Huset var det første i et nyt villakvarter nord for banen; senere blev området udbygget hus for hus, hvoraf Ørnsholt selv tegnede flere.

Tegnede berømt vandtårn

- Einar Ørnsholts eget hus er opført i nyklassicistisk stil iblandet elementer af Bedre Byggeskik og engelsk cottage-stil. Huset rummer den indsigtsfulde fornemmelse for godt byggeri, som også kendetegner mange andre af Ørnsholts bygningsværker på egnen som for eksempel Nakskovs berømte vandtårn. Det glæder mig meget, at vi nu kan tilføje Ørnsholts eget hus til Realdania By & Bygs samling af dansk bygningskultur, siger Peter Cederfeld, adm.direktør i Realdania By & Byg, i en pressemeddelelse.

Samlingen rummer flere store danske arkitekters egne huse. Husene er kompromisløse bud på den gode familiebolig fra de arkitekter, der op gennem hele 1900-tallet var med til at udvikle enfamiliehuset. Samlingen rummer også eksempler på egnsbyggeskik som eksempelvis Stines Hus på Lolland, etatshuse, herregårde samt en perlerække af enestående historiske huse.

Einar Ørnsholt

  • Arkitekten Einar Ørnsholt (1887-1979) kom som ung i murelærer og i 1907 på Kunstakademiets Arkitektskole i København.
  • Efter sin afgang i 1917 fik han ansættelse hos kongelig bygningsinspektør Johannes Magdahl Nielsen, der sendte ham til Nakskov som ansvarlig for opførelsen af den nye toldbod ved havnen. Det langvarige projekt gav Ørnsholt anledning til at etablere sig i byen, og allerede året efter startede han sin egen tegnestue. 
  • Første værk som nyetableret blev hans eget hus på Svingelsvej 43,
    hvor han levede til sin død. I løbet af karrieren blev det til flere hundrede værker.
  • Ørnsholt kom således til at sætte et markant og synligt præg på udviklingen af Nakskov og omegn i en meget driftig periode af byens historie.
  • Han arbejdede i en brydningstid mellem
    klassicisme og modernisme. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109