23948sdkhjf

Licitationen mener: Et spørgsmål om erfaring

Unge danske arkitektvirksomheder har svært ved at få en fod indenfor på det danske marked, fordi Udbudsloven blandt andet stiller krav om, at mange referenceprojekter skal være udført inden for de seneste tre år.

Det sætter ganske naturligt sine begrænsninger for eksempelvis en tegnestue med to år på bagen, og det fik i går både brancheorganisationer og unge tegnestuer til at konkretisere problemet her i avisen.

Nu er intet jo hverken sort eller hvidt, for set fra en bygherres side, er det jo forståeligt nok, at denne vil sikre sig, at den arkitekt, man vil engagere, faktisk også har forstand på tingene. Ofte kan budgetterne jo ikke holde til alt for mange uheldige udsving.

Men det er jo ikke synderlig godt for innovationen og udviklingen af den danske arkitektbranche, at de holdes uden for store projekter herhjemme. Det får de ikke megen erfaring og kompetencer ud af.

En af løsningerne kan jo være, som Bygherreforeningens direktør, Henrik Bang, foreslår, at der i konkurrenceforløb føjes ind, at der skal være et match mellem en ung og ældre tegnestue. Det vil sikre en god blanding af erfaring og et nyt syn på tingene fra de unge arkitektvirksomheder.

Men det kræver også, at bygherrerne - og deres rådgivere - er langt mere modige og modtagelige for de unge arkitekter og deres ideer. Det er gennem dem, at dansk byggeri skal udvikles i årene fremover. Det bliver byggeriet ikke ved at holde de unge arkitekter uden for konkurrencerne.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141