23948sdkhjf

Om et år begynder en ny fremtid

Året 2021 vil blive husket som året, hvor bæredygtigt byggeri flyttede sig fra skåltaler til forpligtende strategier.

Året hvor et udskilningsløb om markedet for byggeri og installationer blev sat i gang.

Årsagen er blandt andet den politiske aftale "National strategi for bæredygtigt byggeri", som indeholder 21 konkrete initiativer, der sætter cirkulært og bæredygtigt byggeri i centrum, når vi skal reducere CO2’en med 70 pct. inden 2030.

Så det er nu, der skal skrues op for innovation og ideudvikling i de virksomheder, der har tænkt sig en plads på markedet om fremtidens bygge- og installationsopgaver.

Fremtiden vil nemlig vise, hvem der bliver vinderne, og fremtiden er måske allerede i 2025, hvor vi skal have resultater på bordet.

Her er en række eksempler

Funktionskravet

Funktionskravet om grænseværdier for CO2 i nybyggeri, der om bare et år gælder for nybyggeri over 1.500 m2 og fra 2025 for alt nybyggeri.

Funktionskravet vil sætte en kædereaktion i gang, fordi rådgivere allerede i projekteringsfasen skal bruge miljøvaredata for væsentlige byggematerialer. Bæredygtighed og miljøaftryk bliver en ny designparameter.

Den indlejrede CO2 i de byggematerialer, vi anvender, vil sætte turbo på innovation, og også leverandørerne skal i gang med at udarbejde miljøvaredata for deres produkter og løsninger - de såkaldte EPD.

En indsats her er nødvendig, da CO2-belastningen fra byggematerialer og selve bygge- eller renoveringsprocessen står for 10 pct. af den samlede CO2-udledning.

Det bliver med andre ord endelig tydeliggjort for byggeriet, at alle sektorer skal aktiveres for at begrænse den globale opvarmning. Igen understreget ved COP26 i november.

Fremtiden vil derfor også favoriserer den del af byggeriet, der har fokus på drift af bygninger altså bygningernes energiforbrug. Det medføre

Energieffektive bygninger

Skærpede krav til energieffektive bygninger, da bygninger står for 40 pct. af energiforbruget til opvarmning og køling hvoraf der en er afledt CO2-belastning på 20 pct.

Energieffektivisering har et kæmpe potentiale hvor styring og ny teknologi samt kompetencer for driftpersonale kan leverer væsentlige energieffektiviseringer som skal realiseres-

Transformation

En afledt effekt vil være interesse for byggeriernes levetid, som bliver en ny parameter for efterspørgsel.

Krav og dokumentation

Krav og dokumentation for den faktiske mulighed for at transformere en bygning fra et brugsformål til et andet.

Denne udvikling understøttes af den nye EU-taxonomi for finansielle virksomheders investering i byggeri og anlæg.

CO2-indlejringen i byggematerialer, bygningernes energieffektivitet og potentialet for cirkulær økonomi vil ændre hverdagen markant for byggeriets aktører.

Rådgiverne skal designe og projekterer med dokumentation af klimabelastning for eksempel maksimale krav til CO2 pr kvm nybyggeri,

Leverandører af byggematerialer skal levere miljøvaredata for deres produkter.

De udførende skal i deres kvalitetsdokumentation gøre rede for materialespild, håndtering af affald og energiforbrug i tilknytning til deres arbejdsprocesser for eksempel drivmidler til deres maskiner eller den energi, der bruges til udtørring af en bygning før den tages i brug

Det skal selvfølgelig nok lykkes. Byggesektoren er heldigvis både kompetent og omstillingsparat. Men det kommer ikke til at ske uden investeringer i nye kompetencer og viden for alle aktører. Og ikke mindst for de mange små og mellemstore virksomheder i byggeriet kan det erfaringsmæssigt være en udfordring.

Tiden er knap

Men tiden er knap. Allerede den 1. januar 2023 vil bæredygtighedskravene blive virkelighed i bygningsreglementet.

Det betyder, at om et år kan man ikke bare afvente, at kunderne efterspørger bæredygtighed. Det bliver simpelthen en forudsætning for at være i markedet.

Kompetencer i cirkulært og bæredygtigt byggeri skal derfor på ledelsesdagsorden nu, og der er desværre ingen vej uden om, at virksomhederne skal gøre sig klar til at arbejde med data og dokumentation - uanset om man er arkitekt, ingeniør eller entreprenør.

Det bliver et udskilningsløb, men det er ikke værre end at alle kan være med, hvis de beslutter sig for det og vil.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.14