23948sdkhjf

Licitationen mener: Høje lønninger må ikke blive et pres

Bygge- og anlægsvirksomhederne har nok at lave i disse måneder. Og det afspejler sig unægtelig også på lønstigningerne.

For som det jo så ofte sker i en højkonjunkturperiode, så giver det også lønningerne et nøk opad. Således også i bygge- og anlægsbranchen.

De seneste tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at lønnen for de timelønnede i bygge- og anlægsbranchen er steget med 3,4 pct. i tredje kvartal i år. Det afspejler dermed også den generelle prisudvikling i samfundet med en inflation på 3 procent. Så reallønnen er dermed stigende.

Men for virksomhederne kan de stigende lønninger udvikle sig til en farlig cocktail, fordi priserne på materialer også er stigende. Faktisk er lønningerne generelt i dansk erhvervsliv, ifølge Dagbladet Børsen, ikke steget så meget siden 2009, mens stigningen på producentpriserne sker i et tempo, som ikke er set siden 2008.

Denne kombination giver allerede nu flere virksomheder problemer med at tjene penge, fordi kontrakter med faste priser i hele byggeperioden kommer under pres, hvis der er prisstigninger på materialer.

De høje lønninger er selvfølgelig gode for medarbejderne, og det skærper også konkurrencen om dem.

Men lige nu er der en fare for, at de høje stigningstakter sætter virksomhederne under et økonomisk pres, og det kan gå ud over væksten i dansk erhvervsliv.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156