23948sdkhjf

Mjølnerparken-beboere i kamp mod ghetto-planer: Ministerium afviser ansvar

Onsdag eftermiddag skulle Østre Landsret i et første retsmøde tage stilling til, hvorvidt en sag, hvor beboere fra Mjølnerparken mener, at Indenrigs- og Boligministeriet har diskrimineret dem, skulle køre videre.

Beboerne mener, at det er en udviklingsplan, der er udarbejdet ud fra den såkaldte ghettolov fra 2018, som diskriminerer dem på baggrund af deres etnicitet - og de mener, at ministeriet har ansvaret.

Under retsmødet skulle parterne hver især fremlægge deres argumenter for retten, og her gjorde ministeriets advokat, Peter Bjering, det klart, at ministeriet ønsker sagen afvist.

Han mener ikke, at der er noget retligt forhold mellem beboerne, som er sagsøgerne, og ministeriet, og derfor kan der ikke være nogen sag.

- Salget af de to karréer beror på et ønske fra Bo-Vita, og det er ikke ministeriet, der har besluttet, at lige præcis karré to og tre skal sælges, lyder det fra Peter Biering.

Ministerium: Sag skal afvises

Han påpeger, at det er boligorganisationen Bo-Vita og Københavns Kommune, som har stået for at udarbejde planen.

Der bør dermed være tale om et anliggende mellem Bo-Vita, Københavns Kommune og sagsøgerne, da ministeriet ikke skal forsvare de to instansers beslutninger, siger advokaten.

Ministeriets advokat siger også, at sagen skal afvises, fordi sagsøgerne ikke er direkte påvirket udviklingsplanen.

Han argumenterer for, at det ikke er klart, hvornår sagsøgerne bliver påvirket, fordi det endnu ikke er fastlagt, hvornår deres boliger skal frasælges.

Det er samtidig uvist, om Bo-Vita vil tilbyde sagsøgerne genhusning og i så fald hvor henne, siger Peter Bjering.

Ghetto-kriterierne

Ved et ghettoområde forstås et alment boligområde med mindst 1.000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct., og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt:

  1. Andelen af beboere i alderen 18-64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse, overstiger 40 pct. opgjort som gennemsnittet over de seneste 2 år.
  2. Andelen af beboere dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer udgør mindst 3 gange landsgennemsnittet opgjort som gennemsnit over de seneste 2 år.

  3. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse, overstiger 60 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 15-64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Kilde: Regeringen.dk

- Det er rigtigt, at et af de planlagte initiativer går på, at der skal frasælges boliger. Ministeriet forstår det på den måde, at det potentielt kan have konsekvenser, på et tidspunkt de ikke kender.

- Men beslutningen om frasalg er ene og alene truffet af Bo-Vita og Københavns Kommune, siger han og understreger:

- Det er ikke svært, at tage stilling til den her sag, siger Peter Biering slutteligt.

"Krænkede" rettigheder

Advokat Eddie Omar Rosenberg Khawaja, som repræsenterer beboerne fra Mjølnerparken, indledte sit indlæg ved retsmødet med at understrege, at alle 11 sagsøgere bor i karré 2 og 3.

Han mener, at det er Indenrigs- og Boligministeriet, der har det overordnede ansvar, fordi det er den øverste myndighed, der har godkendt udviklingsplanen.

- Det er naturligt, at man som sagsøger peger pilen mod den myndighed, der har krænket ens rettigheder, siger sagsøgernes advokat.

Mjølnerparken er defineret som en hård ghetto, hvilket betyder, at antallet af familieboliger skal reduceres med 40 procent.

Et område betegnes som et ghettoområde i stedet for et udsat boligområde, hvis mere end halvdelen af beboerne er indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande.

Afgørelse om over en måned

Både på tilhørerpladserne og uden for retsbygningen var borgere fra Mjølnerparken mødt frem for at vise deres støtte til sagen.

De havde medbragt bannere, hvor der blandt andet stod "Skrot ghetto-loven".

En af dem var Asif Mehmood, som - ligesom de fleste af sagsøerne - har boet i Mjølnerparken i mere end 20 år.

- Jeg har minder fra Mjølnerparken, og jeg har en specielt tilknytning til det her sted.

- Jeg ved ikke, hvor jeg ender henne sammen med min familie, men vi ved, vi skal ud. Det er forfærdeligt at gå rundt med tanken om, at man snart ikke bor her mere, siger han.

Der falder en afgørelse, om hvorvidt sagen kan køre videre, den. 15 december.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093