23948sdkhjf

Arbejdskraftmangel i byggeriet?

Der er gang i byggebranchen, og i medierne prøver både arbejdsgivere og politikere at få mere udenlandsk arbejdskraft ind i landet og ud på byggepladserne.

Fra fagbevægelsens side har vi flere gange gjort opmærksom på andre oplagte muligheder, som for eksempel at tage de mange praktikpladssøgende lærlinge ind og i øvrigt uddanne flere til branchen. Men der er også andre oplagte veje at gå. Som for eksempel at passe på dem vi har og "lokke" flere til.

Knap halvdelen har forladt branchen

I en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd fra juni 2021 fremgår det, at der i november 2019 var 154.000 beskæftigede med en byggefaglig uddannelse med bopæl i Danmark. Ud af dem var kun 78.500 beskæftiget i byggebranchen. Med andre ord var altså næsten halvdelen (76.500) beskæftiget i andre brancher. Det er altså voksne erhvervsaktive byggeuddannede mennesker, der har valgt at forlade branchen.

Hvorfor skifte branche

Vi ved ikke, hvorfor så mange har fravalgt byggebranchen. Der kan være mange individuelle grunde, men med sådan et stort tal kan man godt tale om, at der er noget galt. Når man har taget en erhvervsuddannelse, er det som regel fordi man har tænkt sig at arbejde indenfor faget og branchen.

Så hvorfor skifter folk? Et kvalificeret gæt kan være, at arbejdsforholdene simpelthen er for dårlige. Tempoet er for højt, de fysiske krav er for store, og det er en branche med en vis ulykkesrisiko, hvilket statistikkerne desværre kun bekræfter. Så oveni tallet der arbejder i andre brancher, kan man jo lægge dem, der på grund af arbejdsulykker eller nedslidning har måttet forlade arbejdsmarkedet helt.

Kan vi gøre noget

Det hårde fysiske arbejdsmiljø, de stramme tidsplaner, dårlig behandling af folk, kombineret med en stigende pensionsalder, har nok fået mange til at se sig om efter et andet job. Vi vil jo alle gerne komme helskindet og ordentligt gennem arbejdslivet og til sidst kunne nyde nogle gode senior år.

Så hvis vi skal kunne holde på den arbejdskraft, der lige nu er i byggeriet - og måske lokke nogle af dem der har forladt branchen tilbage - så skal der gøres noget.

I årene 2015 til 2021 er der i byggebranchen alene i snit sket 5.359 arbejdsulykker hvert år. Af disse var 1.173 pr. år så alvorlige, at de gav mere end 3 ugers fravær. Det skal da undgås.

Skab attraktive arbejdspladser

Vi skal skabe nogle attraktive og sikre arbejdspladser, hvor der i ord og i handling signaleres, at her passer vi på arbejdskraften. Det er ikke en "brug og smid væk" kultur, hvor vi bare henter nye ind, når de gamle er slidt op eller slået i stykker som en anden gammel bil.

Hvis vi kan skabe den slags arbejdspladser, så behøver vi slet ikke den debat om at skaffe flere udlændinge hertil. Løsningen ligger jo lige for. Hvis vi fjerner ulykkesrisici, hvis vi mere aktivt fjerner nedslidning ved bedre brug af tekniske hjælpemidler, hvis vi planlægger bedre, så arbejdstempoet bliver fornuftigt og arbejdsgangene de rigtige, så kan vi både gøre byggeriet mere effektivt og sikre den fornødne kvalificerede arbejdskraft.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141