23948sdkhjf

Licitationen mener: Udenlandske entreprenører skal ikke kunne undslå sig bod

En længe ventet dom for ikke mindst fagbevægelsen har fundet sin afgørelse ved en italiensk retsinstans.

En appeldomstol i støvlelandet har afgjort, at den italienske entreprenør Solesi skal betale en bod på 14 mio. kr. for i 2017 at have underbetalt cirka 130 ansatte på byggeriet af en olieterminal i Fredericia.

Solesi har hidtil nægtet at betale boden med henvisning til, at boden var i strid med den italienske forfatning, hvilket en lokal domstol gav entreprenøren ret i . Herefter ankede 3F dommen til appeldomstolen, som nu har givet 3F medhold.

Dommen, der kan ankes til Italiens forfatningsdomstol, har foreløbig lukket et hul i håndhævelsen af de danske arbejdsretslige regler. Men det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at andre lande vil følge den.

Dommen sender dog et kraftigt signal til udenlandske entreprenører om at overholde danske overenskomster og leve op til den danske model.

For ingen entreprenører - hverken danske eller udenlandske - skal selvklart kunne undslå sig sanktioner i det fagretlige system.

Men det er også vigtigt, at myndighederne gør en effektiv indsats mod social dumping. Det er ødelæggende for hele den danske bygge- og anlægsbranche, når virksomheder udøver dette.

Det fratager nemlig hæderlige virksomheder dyrebare opgaver og indtjening og skader konkurrencen i branchen. Samtidig skader det branchens image, som visse steder i befolkningen ikke ligefrem er godt.

Derfor skal der selvfølgelig sættes hårdt ind.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158