23948sdkhjf

Konsortium køber 78.000 kvm centralt i København - Vil skabe en af verdens sundeste bydele

Statens ejendomsselskab Freja Ejendommes har netop solgt sin 78.000 kvm store andel af Jernbanebyen, det 365.000 kvm store byudviklingsområde centralt i København. Det oplyser sælgeren i en pressemeddelelse. 

Køberen er Baneby Konsortiet, som tæller NREP, Novo Holdings og Industriens Pension, som dermed fremadrettet inddrages i udviklingen af området.  

Jernbanebyen er den sidste store brik i byudviklingen i det sydlige og centrale København. Det 365.000 kvm store byudviklingsområde skal omdannes til en ny bydel, som får to større parker og tre fodboldbaner. Ambitionen er en gennemgående grøn karakter i en delvist bilfri bydel. 

– Vi har længe haft en drøm om, at Jernbanebyen skal blive en helt særlig bydel, der sætter nye standarder for bevaring og transformation af områdets bygningsarv, for bæredygtige løsninger på både bygnings- og bydelsniveau og etablering af grønne, aktive fællesskaber, siger Carsten Rasmussen, direktør i Freja Ejendomme.

Omfattende planer på den grønne front 

Det nyetablerede Baneby Konsortiet skal nu arbejde videre med Team Cobes projekt, ’Jernbanebyen – på sporet af en grøn, bæredygtig bydel’, som i foråret vandt arkitektkonkurrencen for området

Fra Jens Kramer Mikkelsen, byudviklingsdirektør i Nrep, lyder rosende ord til vinderprojektet og ambitionen om en grøn bydel med blandede boliger: 

– Det gælder miljø og klima og i særdeleshed også sundhed, hvor vi med vores kompetencer inden for bygninger og byrum har sat os det mål at skabe en bydel, der er blandt verdens sundeste, siger Jens Kramer Mikkelsen i pressemeddelelsen.

De sundhedsmæssige ambitioner skal blandt andet indfries ved at reducere CO2-aftrykket og anvende miljøvenlige og energirigtige byggematerialer. Bygningerne optimeres i forhold til blandt indeklima, akustik og dagslys, ligesom rekreative områder i den sydlige del af Jernbanebyen skal bidrage til biodiversitet. Spildevand og madaffald skal nyttiggøres lokalt, og der er planer for bæredygtighedscertificering på både bygnings- og bydelsniveau til DGNB Guld og DGNB Hjerte for bygningerne.

Første spadestik i 2023 eller 2024

Freja Ejendomme har, sammen med den anden grundejer, DSB Ejendomsudvikling, gennem en længere periode arbejdet med at omsætte forslaget fra Team Cobe til en endelig helhedsplan, der skal danne grundlag for startredegørelse og lokalplan for Jernbanebyen. Denne proces gennemføres fortsat i tæt samarbejde med Team Cobe, Københavns Kommune, lokaludvalg, naboer og andre interessenter. Fremadrettet vil NREP, Novo Holdings og Industriens Pension nu også indgå i dette arbejde, hvor ideer og ønsker skal omdannes til konkret lokalplan.

Freja Ejendomme og Baneby Konsortiet vil i den kommende tid igangsætte dialog med interesserede aktører i Jernbanebyen – herunder de almene boligselskaber. 

Det er i den sydlige del af Jernbanebyen, at udviklingen påbegyndes, og det er netop denne del, som er omfattet af aftalen mellem Baneby Konsortiet og Freja Ejendomme. Det forventes, at der foreligger et forslag til en lokalplan i 2022, og at den kan vedtages endeligt i 2023. Første spadestik forventes i 2023 eller 2024.

Freja Ejendomme vil fortsat være en central del af udviklingsprojektet, indtil der foreligger en godkendt lokalplan for den 78.000 kvm store grund.

Handlen er betinget af en godkendelse af etableringen af Baneby Konsortiet fra EU-Kommissionen samt en vedtaget lokalplan.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172