23948sdkhjf

Licitationen mener: Den arkitektoniske søgen mod udlandet

Dansk arkitektur har igennem årtier været efterspurgt i udlandet, og flere af bygningsværkerne er verdensberømte.

Den mest kendte er vel nok Jørn Utzons operahus i Sydney i Australien, og i de senere år har tegnestuen BIG og stifteren Bjarke Ingels visse steder nået idoldyrkelse.

Det kan man mene om, hvad man vil. Men det viser, at danske arkitekter har et godt ry i udlandet, og langt flere danske arkitektvirksomheder sigter da også mod udlandet i jagten på opgaver. Alene arkitektvirksomheden 3XN henter 90 pct. af opgaverne i udlandet.

Det er heller ikke mange år siden, at den danske arkitektbranche var igennem en regulær opkøbsbølge, hvor både Årstiderne Arkitekter, Gottlieb Paludan Arhcitects og Schmidt Hammer Lassen lod sig overtage af store internationale rådgiver- og arkitektkoncerner.

Men den store internationalisering af den danske arkitektbranche er godt. Det er ikke bare med til at udbrede dansk arkitektur i udlandet. Det betyder også, at værdifuld viden fra udlandet tilflyder den danske bygge- og anlægsbranche.

Ikke mindst i forhold til den grønne omstilling og bæredygtigt byggeri, der bliver altafgørende i de kommende år, hvor værdifulde udenlandske erfaringer kan tilflyde bygherrerne herhjemme.

En tiltagende internationalisering af arkitekterne er derfor ikke bare noget, der er en enstrenget succes for tegnestuerne. Det kan gøre hele bygge- og anlægsbranchen mere international.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.141