23948sdkhjf

Femern-projektet skal nyde godt af bedre affaldssortering

Erhvervslivet på Lolland-Falster har længe været i knibe, når det gælder om at komme af med affald til genanvendelse.

Det skyldes, at det offentlige selskab I/S Refa - på grund af lovgivning på området - hverken kan modtage erhvervsaffald til sortering eller i rene affaldsfraktioner til genanvendelse.

Men det skal en samarbejdsaftale mellem miljøvirksomheden Damifo A/S og Refa lave om på.

Damifo rykker nu ind på Refas Miljøcenter Gerringe ved Rødby, hvor den private miljøvirksomhed har lejet et 77.000 kvm stort areal, som blandt andet omfatter det tidligere slamkomposteringsanlæg, "der er miljøsikret efter de bedste standarder", som det hedder i en pressemeddelelse.

’Den perfekte løsning’

Her vil Damifo både modtage rene affaldsfraktioner og sortere erhvervsaffald med henblik på genanvendelse.

- Det er noget nær den perfekte løsning på et problem, som i mange år har stået i vejen for en optimal genanvendelse af affald fra erhvervslivet på Lolland-Falster, siger Refas bestyrelsesformand Poul-Henrik Pedersen i pressemeddelelsen.

Han peger også på, at samarbejdsaftalen dels sikrer de nuværende arbejdspladser på Miljøcenter Gerringe dels skaber fundamentet for nye arbejdspladser.

- Gerringe ligger få kilometer fra det store Femern Bælt-byggeri. Damifo har specialiseret sig i sortering og genanvendelse af affald fra bygge- og anlægsbranchen. Med samarbejdet forventer vi øgede mængder af genanvendeligt affald, som vil kunne behandles lokalt og sandsynligvis også kunne indgå i nye produkter produceret af lokale virksomheder. Så vi taler også om øget beskæftigelse - direkte og indirekte, tilføjer Poul-Henrik Pedersen.

Hos Damifo A/S, fremhæver adm. direktør John Kaldahl også Femern-byggeriet, som en årsag til at satse på Lolland-Falster:

- Ved at åbne en afdeling i Rødby bliver vi både tilgængelige og relevante - ikke bare for erhvervslivet på Lolland-Falster, men også for det store Femern-projekt, siger Kaldahl.

Driftssamarbejde

Foruden en 10-årig lejekontrakt omfatter aftalen også mulighed for et driftssamarbejde om maskiner, udstyr og personale:

- Aftale sikrer arbejdspladser og åbner nye perspektiver. Vi kan ikke ændre lovgivningen om erhvervsaffald, men ved at indgå et samarbejde med en privat virksomhed, kan vi skabe noget, der er gangbart og bidrager til øget genanvendelse, siger Refas direktør Mette Suhr Stoffregen i pressemeddelelsen.

Nyt liv via bearbejdning

I dag har Damifo modtagestationer i Vojens og Hedehusene, hvor der håndteres stigende mængder affald, der for hovedpartens vedkommende sikres nyt liv gennem bearbejdning.

Det kommer nu miljøet samt virksomheder og borgere på Lolland-Falster til gode, håber Damifo-direktør John Kaldahl.

- Ved at rykke ind på pladsen ved Rødby, kan vi spare erhvervslivet for unødvendig kørsel og sørge for, at en meget større del af erhvervsaffaldet fra Lolland-Falster ren faktisk bliver sorteret og genbrugt. Refa ligger optimalt i området og vi kommer med erfaringer fra andre modtagestationer. Vi har en fælles interesse i, at få håndteret, genanvendt og genbrugt affaldsmaterialer, som ellers ville være havnet på deponi eller brændt af, mener John Kaldahl.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172