23948sdkhjf

Licitationen mener: Når man fjerner de raske hænder

Siden i mandags har alle med over 42 år på arbejdsmarkedet kunne gøre brug af den såkaldte Arne-pension eller Tidlig pension. Den giver mulighed for at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet minimum et år tidligere end den almindelige pensionsalder - afhængig af hvor mange år du har været på eksempelvis en byggeplads.

Hensigten er jo egentlig fra et menneskeligt synspunkt ganske forståelig. Nedslidte, der har rendt med eksempelvis en murerske i hånden, siden de var 16 år, kan trække sig tidligere tilbage, fordi kroppen ganske enkelt ikke kan mere.

Men samfundsøkonomisk er det en vanvittig dyr ordning, fordi den potientielt kan fjerne tusindvis af medarbejdere, som er i job, fra virksomhederne. Mange af dem kan faktisk være raske nok til at fortsætte, fordi den tidligere pension ikke kræver en lægelig vurdering.

Det er ikke just det, dansk erhvervsliv har brug for i en tid, hvor virksomhederne skriger efter medarbejdere - og ikke mindst faglært arbejdskraft. Samtidig har regeringen ikke gjort det nemmere for virksomhederne at rekruttere udenlandsk arbejdskraft.

Raske hænder skal ikke sendes på tidligere pension. Virksomhederne har brug for medarbejdere, og der er jo heldigvis rigtig mange muligheder, hvor på man kan tage vare på sine ældre medarbejdere eksempelvis ved nedsat tid eller andre opgaver.

De ældre medarbejdere rummer samtidig betydelig knowhow, som kan gives videre til de yngre. Den kommer jo ikke virksomheden til gode ved, at man ligger på sofaen.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125