23948sdkhjf

3D printet hus opføres på slagterigrunden i Holstebro

Holstebro Kommune stiller en grund til rådighed, så firmaet 3DCP ApS kan opføre et 3D printet hus. Huset bliver en prototype og en forløber for forventeligt flere 3D printede huse på slagterigrunden. Pilotprojektet i bæredygtighed og innovation har også vist sig at være et demonstrationsprojekt i stor lokal opbakning fra erhvervslivet

Et byggefelt, der skal bebygges med almennyttige boliger i foråret 2022, bliver midlertidigt udlånt til 3DCP ApS, der vil opføre et 3D printet hus på 37 m2. På fredag ankommer printeren til slagterigrunden, og i løbet af weekenden forventer 3DCP ApS, at printprocessen begynder.

- Vi har gennem de seneste år set en kraftig vækst i lysten til at investere i boligprojekter, udstykninger og erhverv. Samtidig ser vi en kraftig stigning i antallet af solgte boliggrunde, mens boliger generelt er steget kraftigt i pris. Vi ser også en stigende efterspørgsel på andre slags boliger end traditionelle typehuse. Det er henvendelsen fra 3DCP er rigtigt godt eksempel på, hvor man kombinerer 'tiny-houses' med nyeste bæredygtige teknologi. fortæller Thomas Leerberg, planchef i Holstebro Kommune.

Med 3D printede huse kan man bygge hurtigere, grønnere, billigere og med større arkitektonisk frihed. Faktisk kan man bygge et råhus på 8 timer. Dermed frigiver det nogle ressourcer på at bygge bedre, og man kan fokusere på et bedre indeklima og mere bæredygtige løsninger. Man kan altså mikse bæredygtighed og moderne teknologiske processer.

- Henvendelsen fra 3DCP er et virkelig interessant initiativ, som kan vise os noget om fremtidens byggemetoder og boformer. Takket være de innovative processer i 3D print, kan man bygge nye og bæredygtige huse, på kortere tid, så der kan blive tid og råd til at forfine andre processer, fortæller Thomas Leerberg.

Han er gået langt i bestræbelserne for at hjælpe idemændene godt på vej og har opfordret til at få en lokal forankring af projektet.

- Det er meget positivt, at projektet har den store opbakning fra lokale byggefirmaer, og at de har taget imod udfordringen om at udvikle nyeste teknologier inden for branchen og dermed bidrage til at sætte en bæredygtig dagsorden. Det vil bidrage til at få de lokale byggefirmaer med i front nationalt, fortæller Thomas Leerberg.

Til april 2022 starter opførelsen af almennyttige boliger (ungdoms- og familieboliger) på byggefeltet, så til den tid skal det 3D printede hus være væk igen.

Printprocessen starter i weekenden. Det forventes at tage op til tre uger, inden huset står klar, og alle interesserede er velkomne til at kigge forbi Slagterigrunden og følge processen

Fakta om projektet

  • De lokale virksomheder, der har bakket op om projektet er Kaj Bech, Kastrup Vinduer, KN Tag, Søndergaard El, Mogensen VVS comfort, Garant Holstebro, Vølund Varmeteknik, Svane Køkkenet, Roslev Byg, GSV og Ejler Chr. Knudsen.
  • Projektet er et samarbejde mellem 3DCP og COBOD.
  • 3DCP ApS opfører prototypen i tæt samarbejde med COBOD, som er en dansk virksomhed der er førende indenfor 3D-print teknologien. Prototypen er tegnet af Saga Space architects og ingeniørydelser leveret af Bygkontrol.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109