23948sdkhjf

Miljøfolk vinder foreløbig sejr: Kæmpebyggeri på Amager Fælled stoppet øjeblikkeligt

En lille paddeart har sat en foreløbig stopper for byggeriet af ny bydel på Lærkesletten på Amager Fælled i København.

Det er konsekvensen af en afgørelse fra Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet, som har behandlet klager om, at byggeriet ville påvirke yngleområdet for arten stor vandsalamander.

Nævnene vurderer i deres afgørelse, at der vil ske "uoprettelig skade" på dyreartens rasteområder, hvis bydelen opføres.

Skal undersøge til bunds

Klagerne er tillagt opsættende virkning, og det vil sige, at afgørelsen ikke er endelig, men skal give klagenævnene tid til at behandle sagen til bunds.

Der er nu brug for flere oplysninger om beliggenhed, størrelse og kvalitet af de yngle- og rasteområder, som byggeriet vil dække, i forhold til omkringliggende områder, skriver nævnene.

Desuden skal det nærmere påvises, hvordan afværgeforanstaltninger kan sikre, at "den økologiske funktionalitet opretholdes på mindst samme niveau som hidtil," hedder det i afgørelsen.

Følger anvisninger

Bydelen, der går under navnet Fælledby, tidligere Vejlands Kvarter, skal efter planen fylde 219.000 kvadratmeter og have 2.000 boliger.

Den udvikles af projektselskabet Fælledby P/S, som er ligeligt ejet af By & Havn og PensionDanmark.

I en ultrakort kommentar til klagenævnenes afgørelse, skriver selskabet torsdag, at "Fælledby P/S følger myndighedernes anvisninger."

Skal betale metro

Det var et flertal i Københavns Borgerrepræsentation, som i februar stemte endeligt for, at Lærkesletten på Amager Fælled kunne sælges til private investorer med henblik på at opføre private og almene boliger, skoler, daginstitutioner, plejehjem og butikker.

Salget skyldes, at Københavns Kommune har været nødt til at finde midler til at betale for metroen i København og er en del af forliget i Københavns Kommune fra 2017.

Området er dog habitat for blandt andet lærker og stor vandsalamander, og miljøfolk i Danmarks Naturfredningsforening og Amager Fælleds Venner har derfor klaget over den planlagte Fælledby, fordi de mener, den vil medføre uoprettelig skade på naturen.

Der er også gennemfært en hel række demonstrationer, og senest har aktivister siden 14. juni besat et piletræ i området, hvor der skal bygges. Aktivisterne blev fjernet af politiet torsdag morgen, skriver flere medier.

Beslutning kan trække ud

Stor vandsalamander, en op til 16 cm lang padde, som lever i eller tæt på vandhuller, er en såkaldt bilag IV-art, der er omfattet af streng beskyttelse under EU’s naturbeskyttelsesdirektiver.

Det betyder blandt andet, at der er forbud mod at slå individer ihjel eller at forstyrre deres yngleområder.

Om hensynet til stor vandsalamander vejer tungere end byggeplanerne, må stå hen i det uvisse et stykke tid endnu.

De to klagenævn ventes at træffe endelig afgørelse i sagerne inden udgangen af januar 2022, og indtil da må byggeriet ikke genoptages.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141