23948sdkhjf

Odense får over en halv milliard til mere letbane

Alle Folketingets partier står bag en ny stor infrastrukturplan frem mod 2035. I alt afsætter Folketinget nu 105,8 mia. kr. til udbygning af infrastrukturen i Danmark. Planen indebærer blandt andet, at der afsættes 581 mio. kr. til en udvidelse af letbanen i Odense. Ifølge aftalen skal projektet igangsættes i 2026.

Letbanens første etape åbner ved årsskiftet og strækker sig fra Tarup i nordvest til Hjallese syd for Odense. Oprindeligt var planen for letbanens etape 2, at den skulle gå fra Odense Zoo til Seden øst for Odense med mulighed for at lave en alternativ ruteføring, der skulle gå fra Odense centrum til Seden. Men i juni i år blev det alternative forslag gjort til hovedforslag, så Odense Kommune nu går efter, at letbanens etape 2 kommer til at gå fra centrum til Seden.

Dette forslag har ifølge en udredningsrapport fra maj 2021 et samlet budget på 1.445 mio. kr., og en forventet statslig medfinansiering på 553 mio. kr. Med den nye Infrastrukturplan 2035 får Odense Kommune altså lidt mere end det forventede beløb til strækningen fra centrum til Seden. De resterende udgifter på 932 mio. kr. skal finansieres af Odense Kommune.

Om letbanen i Odense skal udvides med en etape 2, er endnu ikke politisk besluttet. Foreløbig har Odense Byråd besluttet at igangsætte en forundersøgelse af, om Odense skal have en etape 2. Socialdemokratiet og venstrefløjen er positivt stemt for en udvidelse, mens de borgerlige partier er skeptiske.

Udover penge til letbanen afsætter Folketinget også penge til en motorvejsudvidelse syd om Odense. Her bliver der afsat 1.119 mio. kr.

Støjplagede beboere langs trafikerede vej kan også se frem til hjælp de kommende år. Folketinget afsætter 26,3 mio. kr. til støjbekæmpelse langs E20 i Odense ved Thujavej. Ved rute 9 ved Sundbrovej nord for Svendborg bliver der afsat 23,6 mio. kr., mens der bliver afsat 11 millioner til støjbekæmpelse ved Nyborg.

Endelig bliver der afsat fem millioner kroner til forbedringer af veje ved Assens og 10 mio. kr. til en forundersøgelse af en fremskudt færgehavn ved Spodsbjerg-Tårs.

Infrastrukturplan 2035 indebærer, at der samlet investeres og igangsættes nye initiativer på transportområdet for 105,8 mia. kr. i perioden 2022-2035. Sammen med de igangværende investeringer, fornyelse og vedligeholdelse udgør investeringerne på transportområdet i alt cirka 161 mia. kr., hvoraf cirka 64 mia. kr. går til veje, cirka 86 mia. kr. går til jernbaner, og omkring 11 mia. kr. går til en række puljer og øvrige initiativer.

Original artikel på TV2 Fyn.

Artiklen er en del af temaet Infrastrukturforlig 2021.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.156