23948sdkhjf

Rockwool får kritik for nyt fabriksbyggeri i USA

Rockwool fortæller vidt og bredt om klima- og miljøgevinsten ved at isolere eksempelvis sit loft med deres stenuld.

Omvendt har den danske isoleringsgigant været kritisabelt lukket, når det gælder opførelsen af en ny fabrik i USA, der er fyret med fossilt brændstof.

Det har den danske klageinstans NCP - også kendt som Mæglings- og Klageinstitutionen for Ansvarlig Virksomhedsadfærd - erklæret, skriver Klimamonitor.

Borgere i Ranson, West Virginia, klagede i 2019 over mangelfuld inddragelse af den brede offentlighed i planerne om at bygge en fabrik fyret med kul, et af de mest forurenende og klimaskadelige brændsler.

Det har NCP, det danske nationale kontaktpunkt for OECD’s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder, nu givet borgerne medhold i.

Snævert fokus på økonomi

Rockwool havde et snævert fokus på økonomi fremfor inddragelse af miljø og borgernes interesser, kritiserer klageinstansen. Først sent i processen blev de lokale borgere inddraget, og det var i form af envejskommunikation.

Rockwool oplyser over for Klimamonitor, at de fulgte den amerikanske lovgivning og praksis, hvor sundhed og miljø først senere inddrages i processen.

- Det er korrekt, at vores forundersøgelser i de tidlige faser primært fokuserede på forhold, der potentielt kunne påvirke vores forretning såsom projektøkonomi og forsyningssikkerhed. I overensstemmelse med amerikansk lovgivningsmæssig praksis og krav, gennemførte vi den type af miljø- og sundhedsundersøgelser, som NCP henviser til senere i projektudviklingsprocessen; OECDs retningslinjer anbefaler, at sådanne aktiviteter skal udføres tidligere, siger Michael Zarin, Vice President for Rockwool Group Communications.

Skal redegøre for ændret adfærd

I Danmark er Rockwool blevet hædret for at anvende biogas til udfasning af kul og kul til sine to fabrikker her i landet. Dette CO2-neutrale biobrændsel kan Rockwool dog ikke ty til i West Virginia, oplyser selskabet. I stedet er den nye fabrik i USA blevet omlagt til at fyre med fossil gas i stedet i stedet for kul.

Rockwool kan ikke idømmes bøder af klageinstansen NCP, men om et år vil koncernen blive bedt om at redegøre for, hvordan de har ændret adfærd for fremover at overholde OECD's retningslinjer.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.157