23948sdkhjf

Regeringen vil bygge flere idrætsanlæg og nye erhvervsområder i nyt byudspil

Regeringen vil have renere luft og mere natur i byerne med nyt udspil, der hedder "Grønne byer og en hovedstad i udvikling".

Udspillet indeholder en stribe initiativer, der skal give mere natur og idræt i byerne, mens man slår ned på eksempelvis dieselbiler og luftforurening.

- Den ene del af initiativerne skal bidrage til, at byer i hele landet bliver endnu grønnere og endnu bedre at leve i. Med renere luft, med grønnere biltrafik og med mere plads til naturen.

- Den anden del af initiativerne retter sig mod hovedstadsområdet, står der i udspillet.

Forslaget blev onsdag præsenteret af et helt hold af ministere med statsminister Mette Frederiksen (S) i spidsen, flankeret af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek, miljøminister Lea Wermelin og kultur- og kirkeminister Joy Mogensen.

- Tænk at vi i vores hovedstad, en gammel havneby, hvor man kan bade i havnen om sommeren. Det er der mange byer, der misunder os. Jeg er stolt af København og København er en fantastisk by. Men nu vil vi gerne tage skridtet til at højne livskvaliteten, både i hovedstaden som helhed og i andre store byer, sagde Mette Frederiksen.

Derfor skal en række kommuner skal have mulighed for at skærpe miljøzonerne, at etablere nul-emissionszoner og at indføre et forbud mod gamle brændeovne i områder med kollektiv varmeforsyning, fortalte statsministeren.

De skærpede miljøzoner, hvor biler uden partikelfiltre ikke har adgang, er allerede en del af forståelsespapiret mellem regeringen og dens støttepartier.

Nul-emissionszonerne er til gengæld en nyhed og giver København og andre store byer mulighed for at etablere zoner, hvor der kun må køre brint- og eldrevne køretøjer.

Renere luft i København

Den anden del af regeringens plan fokuserer på hovedstadsområdet, hvor forurening er i fokus.

- Luften skal være ren i hovedstadsområdet. Det kræver blandet andet, at luftforureningen fra de krydstogtskibe, der anløber Københavns havn, mindskes. Der skal rejses ny skov, der kan styrke biodiversiteten og skabe nye grønne åndehuller. Og så ønsker regeringen at sende et klart signal om Lynetteholm som en ny bydel, hvor natur og bæredygtighed er i højsædet, skriver regeringen i udspillet.

Derudover skal København også have to nye erhvervsområder, fortalte indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad.

- Vi lægger op til at udlægge to nye erhvervsområder omkring lufthavnen, og vi tager næste skridt omkring Holmene, hvor næste generation af produktionsarbejdspladser kan ligge, uden at genere naboerne, siger Kaare Dybvad.

Han fortalte desuden at Køge Strandpark skal moderniseres.

København og Frederiksberg Kommuner får desuden lov til at overskride anlægsloftet med en milliard kroner fra 2022 frem mod 2030 til byggeri af nye idrætsanlæg, fortalte kulturministeren. Det skal rette op på de lange ventelister, som lige nu præger idrætslivet i hovedstadsområdet, hvor børn og unge venter meget længe på at kunne begynde til idræt.

Initiativer for grønne byer i hele Danmark:

 • Miljøzonebyerne København, Frederiksberg, Aarhus, Odense og Aalborg får mulighed for at forbyde dieselpersonbiler uden partikelfiltre i miljøzoner.
 • Bykommuner får mulighed for at oprette nulemissionszoner, som er forbeholdt blandt andet elkøretøjer.
 • Kommuner får mulighed for at forbyde ældre brændeovne i områder med kollektiv varmeforsyning.
 • Der oprettes et nationalt partnerskab for ren luft.
 • Kommuner får mulighed for at øremærke grønne parkeringspladser til el- og delebiler.
 • Kommuner får mulighed for at stille krav til ladeinfrastruktur.
 • Kommuner får mulighed for at stille krav til kvaliteten af bynatur og stille minimumsprocent for begrønning af et område til brug for lokalplanlægning.
 • Kommuner får nemmere ved at oprette flere byhaver.
 • Der indføres et sprøjteforbud på visse offentlige og private arealer.

Initiativer for en hovedstad i udvikling:

 • Der skal være markant flere idrætsfaciliteter i København og på Frederiksberg.
 • Køge Bugt Strandpark skal moderniseres med inspiration fra blandt andet Amager Strandpark.
 • Der skal etableres nye baser for det almene friluftsliv.
 • Mindre luftforurening fra krydstogtskibe i Københavns Havn skal blandt andet sikres ved en fortsat afgiftsfritagelse på el til erhvervsskibe, som ligger ved kaj.
 • Mere skov tæt på hovedstaden skal hjælpes på vej af statslig skovrejsning som supplement til eksisterende skovrejsning.
 • Lynetteholm skal planlægges som en bæredygtig bydel med grønne områder.
 • Regeringen ønsker en samlet plan for byomdannelse og erhvervsudvikling i hovedstadsområdet.
 • Projekt Holmene skal give nye muligheder for lokalisering af produktionsvirksomheder og give plads til boligudvikling andre steder i hovedstadsområdet.
 • Udvikling af Københavns Lufthavn i Kastrup ved ændring i udbygningsloven.
 • Der skal være mere plads til erhverv i Tårnby og Dragør.

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157