23948sdkhjf

Giv små virksomheder et bundfradrag ved generationsskifte

Hovedparten af de ansatte i mindre virksomheder vil kunne beholde deres job ved et generationsskifte, skriver dagens debattør

Sidste år blev det dyrt for en håndværker at videreføre virksomheden, fordi han selv skulle på pension. Regeringen tredoblede nemlig afgiften når en virksomhed overdrage til en anden.

Venstre har for nyligt foreslået, at den stigning rulles tilbage, mens de konservative helt vil fjerne arveafgiften. Men den løsning har lange udsigter med det eksisterende flertal i Folketinget.

Men der en anden mulighed for at redde de små virksomheder fra at lukke eller blive sat økonomisk i stampe ved et generationsskifte.

Giv virksomheder et fornuftigt bundfradrag, der betyder, at hovedparten af de ansatte hos tømreren, murerfirmaet, bageren og alle de andre erhvervsdrivende, der holder lokalsamfundene kørende, kan beholde deres job, når ejeren ikke kan mere og må på pension.

Et bundfradrag kommer de små virksomheder og deres ansatte til undsætning og burde derfor være en løsning regeringen også kan gå med til.

Og det er helt essentielt, at det kan lykkes at videreføre flere SMV’ere - for de familieejede virksomheder beskæftiger mere end hver anden privatansatte og godt 90 pct. af landets virksomheder er SMVere.

Dræner virksomhederne

Målt i kroner er arveafgiften nærmest eksploderet de seneste år og ligger nu på hele 7 mia. kr.

Dermed er der også råderum for, at politikerne kan lette beskatningen og holde liv i de lokale virksomheder.

Når en virksomhed går videre til næste generation eller videreføres af en dygtig medarbejder, går samfundet jo ikke glip af værdier - tværtimod.

Ved at overføre ejerskabet fra en person til en anden, overfører man blot muligheden for, at en ny ejer og de ansatte kan beholde deres job og betale skat. Men en afgift på 15 pct. udhuler virksomhedens likviditet, så den i en årrække kører på nedsat kraft - hvis den overhovedet kan overleve.

Betingelser kan forhindre snyd

Erfaringen viser, at en virksomhed normalt kun har værdi, hvis den føres videre.

Lukker den, er der kun tale om et lidt slidt lager og nogle brugte maskiner. Den egentlige værdi efterlades i et ubrugt kundegrundlag, som en ny iværksætter møjsommeligt kan forsøge at overtage ved at bygge en ny virksomhed fra grunden.

Det er spild af ressourcer. Derfor foreslår vi, at politikerne lægger et særligt bundfradrag på 6-8 millioner ind for virksomheder, før statsafgiften træder til.

Det vil redde tusindvis af mindre virksomheder og deres arbejdspladser og stoppe det spild af samfundsressourcer, vi ser i dag.

Og for at undgå spekulation i forhold til privat arv, kan politikerne stille betingelser, som eksempelvis at virksomheden skal have eksisteret i en årrække, at der skal være betalt moms i en årrække o.s.v.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.203