23948sdkhjf

Licitationen mener: Private bør få langt flere opgaver

Det er ikke ligegyldigt, hvem der gør rent på de kommunale rådhuse, slår kommunens græs og udfører andre af kommunens opgaver.

Den enkelte borger er sikkert ligeglad, for i det daglige betyder det jo intet. Men for de talrige af lokale virksomheder, som må se kommunale opgaver blive på kommunale hænder, er det tabt omsætning.

En ny analyse fra SMVdanmark viser, at 26 pct. af de kommunale opgaver bliver udført af private virksomheder. Tager man de positive briller på, er det selvfølgelig godt, at hver fjerde opgave ryger på private hænder. Men det er fortsat alt for få kommuner, som aktivt gør noget for at lade private virksomheder komme til fadet. SMVdanmark skønner, at virksomhederne på denne måde går glip af opgaver for 176 mia. kr.

I den anden boldgade har rådgiverne også råbt vagt i gevær, fordi flere offentlige og statslige selskaber insourcer flere opgaver.

Al erfaring siger, at manglende konkurrence giver mindre effektivitet. For hvorfor skal man som virksomhed præstere sit ypperste, hvis der ingen konkurrenter er?

Det er jo faren ved den manglende udlicitering i en stor del af de danske kommuner. Borgernes skattekroner bliver ikke brugt rigtigt, og opgaverne kan blive langt dyrere.

I et kommunalt valgår er udlicitering ikke nødvendigvis det, som får det største fokus. Men det burde det. For mere udlicitering giver langt skarpere priser og dermed også flere kroner til velfærdsydelser. Det burde politikerne egentlig være mere bevidste om.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.125