23948sdkhjf

Ikoniske hospitalsbygninger danner rammen om 900 nye boliger i Aarhus

De ikoniske røde bygninger med gule murstensbånd på det tidligere Amtssygehuset i Aarhus er basen for planerne for et nyt bykvarter, hvor de oprindelige hospitalsbygninger får selskab af blandt andet byrækkehuse. Det er i hvert fald planen i en udviklingsplan for Amtssygehuset, som er blevet behandlet af politikerne i Aarhus Kommune. 

I udviklingsplanen lægger op til, at der bliver bygget cirka 900 nye boliger, der fordeles som private og almene boliger, handicapboliger og ungeboliger. Variationen i boligtyper skal få det nye kvarter til at passe til den eksisterende bydel, blandt andet med byrækkehuse i klassisk karréstruktur. De blandende boligtyper skal også være med til at gøre området attraktivt for både unge, ældre og i særlig grad børnefamilier 

Fra Amtssygehus til boligområde

Siden Aarhus Kommune i 2014 indgik en købsaftale med Region Midt om overtagelse af Amtssygehuset centralt i Aarhus har der været arbejdet på at omdanne området fra sygehus til et nyt bykvarter. Det sker i forlængelse af, at hospitalets funktioner er flyttet til Aarhus Universitetshospital i Skejby.

I 2017 vandt et hold bestående af Tegnestuen Vandkunsten og Sleth som underrådgiver opgaven med at forme rammerne om omdannelsen af områrdet.

Senere er der blandt andet indrettet ungdomskulturhus og 24 ungdomsboliger i de tidligere sygehusbygninger.

– Amtssygehuset historie skal leve videre i det nye bykvarter. Vi genskaber de oprindelige sigtelinjer i området med grønne alléer og bevarer de oprindelige bygninger af arkitekt Axel Høegh-Hansen, siger Bünyamin Simsek, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, i en pressemeddelelse om planerne. 

Området skal også åbnes mod det omkringliggende kvarter, blandt andet med et stort nyt trappeanlæg mod Regenburgs Plads, der forbinder det tidligere hospitalsområde og den store trafikåre Silkeborgvej. (Illustration: Sleth)

Udviklingsplanens afsæt er med andre ord at skabe et nyt bykvarter, hvor de bevaringsværdige bygninger indgår som et væsentligt element i områdets fremtidige identitet. Samtidig arbejdes der med at sikre plads til både byliv, aktive fællesskaber og det rolige hverdagsliv. De elementer er allerede bragt i spil i en forudgående proces med guidede gåture, workshops og møder med borgere med mere. 

Området skal også åbnes mod det omkringliggende kvarter, blandt andet med et stort nyt trappeanlæg mod Regenburgs Plads, der forbinder det tidligere hospitalsområde og den store trafikåre Silkeborgvej. 

Bünyamin Simsek fremlægger to planer for Amtssygehuset. Den ene er i tråd med de økonomiske principper, som byrådet har besluttet, mens den anden indeholder mere grønt og mindre byudvikling. 

Den endelige udviklingsplan for Amtssygehuset forventes klar i slutningen af året.

Illustration: Sleth

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172