23948sdkhjf

Licitationen mener: Vi må droppe uddannelses-snobberi

Har du kigget undrende på et ungt menneske, der proklamerer, at han/hun vil være tømrer? Det sker. Tømreruddannelsen, struktøreksamenen og de andre faglige job giver både stolthed og penge. Desværre oplever mange unge, at de bliver tæt på bortskammet, når de fortæller om deres erhvervsvalg.

En ny analyse fra AE-rådet viser, at der vil mangle 99.000 faglærte i 2030, mens der vil være et overskud på cirka 50.000 med gymnasial uddannelse. Det afspejler sig dog ikke i danskernes syn på de faglige uddannelser. Kun 2 pct. mener, at erhvervsuddannelsen giver "størst prestige". Derimod peger 37 pct. på, at gymnasiet giver "størst prestige", viser en YouGov-analyse foretaget på vegne af Dansk Metal.

Blandt de unge selv er det endnu værre. Her siger 0 pct., at erhvervsuddannelsen er lig prestige. Søgningen til erhvervsuddannelserne har ligget stabilt på omkring 19 pct. de seneste fire år, så skolerne er ikke i krise, men det kan samfundet ende i, hvis vi ikke får skruet op for antallet af fagligt uddannede.

Skulle lysten til at læse videre dukke op, er det lige så nemt fra en fagskole som gymnasiet, men kun 22 pct. ved, at man kan tage en videregående uddannelse med en erhvervsuddannelse som baggrund, viser YouGov-undersøgelsen. Det gavner hverken samfundet eller de unge, at de bliver presset over i en forkert uddannelse, mener Metal. Det kan man kun være enig i. Men kampen skal tydeligvis føres helt ud til de små kaffeborde, hvis vi skal undgå uddannelsessnobberi.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094