23948sdkhjf

Licitationen mener: De små virksomheder skal være med - til en grænse

Udlicitering af kommunale opgaver som på det grønne område til private aktører har været på bygge- og anlægsbranchen ønskeseddel i utallige år. Heldigvis er budskabet også gået ind hos kommunerne.

Det har dog også ført til, at kommunerne har fået en del erfaring på området og forsøger sig med nye måder at udbyde opgaverne på. Eksempelvis med partnerskabsaftaler i store udbud i milliardklassen.

Men de store udbud har den ulempe, at det afskærer mange mindre virksomheder fra at få kommunerne i sine ordrebøger. For de har ganske enkelt ikke størrelsen og kompetencerne til at byde på de store udbud.

Senest viser en medlemsundersøgelse fra SMVdanmark, at seks ud af 10 små og mellemstore virksomheder oplever, at udbuddene typisk er for store i forhold til, hvad virksomhederne kan overkomme.

Kommunerne forvalter mange milliarder i anlægsbudgetterne og skal selvfølgelig have så meget ud af borgernes skattekroner som muligt. Derfor er det kun godt, at kommunerne tør eksperimentere med de store udbud, som overvejende har haft positive effekter på byggerierne. Det må så være på bekostning af de mindre virksomheder.

Kommunerne skal dog ikke glemme de små virksomheder, for kommunerne har også en interesse i et velfungerende erhvervsliv. De mindre virksomheder skaber nemlig tusindvis af arbejdspladser og praktikpladser.

Derfor bør kommunerne også sikre, at dele af udbuddene målrettes de mindre virksomheder. For uden dem stod kommunerne med en stor økonomisk hovedpine i form af arbejdsløshed og færre skattekroner.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Send til en kollega

0.109