23948sdkhjf

Glæde over solid tilgang af lærlinge

Optimismen er svær at skjule. Tilgangen af elever til tømrerfaget er steget med 26 pct. siden 2019, og antallet af kvinder i tømrerfaget er steget med 47 procent.

Udgangspunktet for optimismen er en opgørelse over praktikpladser fra Dansk Industri, der viser en pæn tilgang af praktikpladser indenfor bygge- og anlægsbranchen, og hvor særligt tømrerfaget skiller sig positivt ud. Den viser, at der med 4.515 nye tømrerelevaftaler i 2020 er tale om en fremgang på 26 procent siden 2012, og at 6.083 lærlinge var i gang med at uddanne sig i tømrerfaget i 2020 - i sig selv en fremgang på 15 pct. i forhold til 2019.

Historisk højt niveau

Det er glædeligt, at erhvervsuddannelserne er inde i en god gænge, og navnlig hæfter vi os ved tømrerfagets store popularitet.

Resultatet er ikke kommet af sig selv, men er noget, som mange aktører har arbejdet benhårdt med i mange år. Det gælder såvel skiftende regeringer og organisationer som Træsektionens egne medlemmer, der gerne tager ansvar for uddannelsen af den næste generation af dygtige tømrere.

Indsatsen for tømrerfaget har ligget mange gode kræfter på sinde, og at det er en medvirkende årsag til fagets historiske popularitet. Antallet af udlærte tømrere i 2023, forventes at være på 2197. Dette antal har kun været større i to år siden 1962.

Men der er også gjort en stor indsats for at fortælle den gode historie om tømrerfaget. Både centralt fra, med den store kampagne "Gør noget nu" og ude lokalt, fra skolerne og ikke mindst fra medlemmerne i de lokale uddannelsesudvalg.

Flere kvinder

Desuden vil vi fremhæve, at tilgangen af kvinder til tømrerfaget er den største indenfor håndværksfagene med en stigning på 47 pct. Målt i absolutte tal er den mindre, men kursen er den rigtige.

Det er vigtigt at vise, at håndværksbranchen også kan byde kvinder velkommen, idet kvinderne automatisk vil være rollemodeller for andre kvinder. Den tid, da håndværksuddannelser var en mandeverden, forsvinder mere og mere. Ikke mindst fordi også kvinder får øjnene op for de mange muligheder, erhvervsuddannelserne giver - også i forhold til muligheden for videreuddannelse.

Bæredygtighed og Klima

Bæredygtighedsaspektet i træbyggeri er også en af de faktorer, som er med til at tale erhvervsuddannelserne op. Der bliver nemlig endnu mere brug for byggeriets kompetencer, hvis målsætningerne på klimaområdet skal nås.

Byggeriet har en særlig forpligtigelse over for klimaet og fremtidens bæredygtige byggeri, da byggeriet fylder meget i forhold til udledningen af CO2. Til at afhjælpe det er et af budene, mere træ i byggeriet, og derfor får vi brug for flere tømrersvende i fremtiden.

Derfor har vi ikke alene beskæftiget os med uddannelsessiden, men også udøvet en stor indsats for at rette fokus på det bæredygtige aspekt i træbyggeri, der taler lige ind regeringens målsætning om at reducere CO2-udslippet med 70 pct. i 2030. Netop bæredygtigt byggeri er en afgørende faktor, hvis målet skal nås. Denne indsats illustrerer desuden for de unge, at tømrerfaget ikke blot er et arbejde, men også indebærer intelligente løsninger til gavn for klimaet.

Potentiale og popularitet

Endelig bør det nævnes, at det gennem mange år har været en bekymrende udvikling, at mange unge valgte erhvervsuddannelserne fra, og det at tiltrække unge er ikke noget, man i branchen er kommet sovende til. Det kræver en effektiv kommunikationsindsats, og det kræver en generel positiv omtale. Kort sagt, at man taler uddannelserne op i stedet for at tale dem ned.

Derfor har Træsektionen og 3F Byggegruppe gennem Det Faglige Udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse deltaget i DM og VM i Skills, for at vise hvor dygtig man kan blive som tømrer. Det har fået mange skoler til at satse på talentarbejde på tømreruddannelsen. Derfor startede vi et tømrerlandshold op sidste år. Desværre har det ligget stille på grund af Corona, men det forventes at starte op sammen med afholdelse af DM for tømrere i august.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109