23948sdkhjf

Sjusk og dårlig ledelse – ikke fusk – gav regnskabsrod for millioner i Københavns Kommune

Sjusk og manglende styring fra ledelsens side. Det er nogle af årsagerne til, at Københavns Teknik- og Miljøforvaltning har opbygget et underskud på over 48 mio. kr.

Det fastslår en ny undersøgelse, der er lavet af Intern Revision i Københavns Kommune, og som TV 2 Lorry er i besiddelse af.

Undersøgelsen er blevet lavet, efter at det tilbage i november 2020 blev offentligt kendt, at Teknik- og Miljøforvaltningen selv havet opdaget, at der var rod i deres regnskab. Der manglede et større millionbeløb, og forvaltningen skrev, at den mente, at der var tale om penge, der var givet til fiktive anlægsprojekter.

På baggrund af det forvaltningens fund bad teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), om en redegørelse.

Nu viser undersøgelsen, at det er korrekt, at der er rod for mange millioner kroner, men fejlen skyldes i stedet sjusk og manglende styring fra ledelsens side, lyder konklusionen.

Helt konkret står der i Intern Revisions redegørelse, at "manglende styring og overvågning" i afdelingen Mobilitet, Klimatilpasning og By vedligehold har været med til at føre til underskuddet.

De budgetansvarlige i afdelingen har - ifølge redegørelsen - været bekendt med underskuddet, men de har hverken reageret på det eller informeret direktionen om det.

Generelt set rettes der i redegørelsen kritik af ledelsen i forvaltningen.

Spørger man Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), er hun ikke overrasket over rapportens resultat.

Hun glæder sig over, at undersøgelsen afdækker, at der ikke er tale om hverken fiktive anlægsregnskaber eller mulige besvigelser.

- Jeg vil ikke bagatellisere det

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, har læst rapporten.

Han hæfter sig blandt andet ved, at der ifølge undersøgelsen ikke er blevet oprettet fiktive kontoer, som det ellers tidligere har været nævnt. Derfor vurderer han også, at sagens karakter ikke er lige så alvorlig som først antaget.

- Jeg vil ikke bagatellisere det. Det er alvorligt, men ikke så alvorligt, som hvis man havde begået besvigelser eller regnskabsmanipulationer, som det i første omgang så ud til. Det er klart ulovligt og ansvarspådragende (at manipulerer med redskab, red.). Der har man virkelig overskredet nogle beføjelser, fordi man ikke må snyde bevidst.

- Men hvis man er dårlig til at følge op og dårlig til at forstå regnskabsresultaterne, så er man dårlig sit arbejde. Og man skal være meget dårlig til sit arbejde, før det bliver ulovligt, siger han. 

Det nye redegørelse er bare den første i et længere forløb. Intern Revision vil i løbet af 2021 gennemføre yderligere undersøgelser og komme med yderligere anbefalinger til Teknik- og Miljøforvaltningen.

Teknik- og Miljøudvalget skal behandle den omtalte rapport fredag den 26. marts 2021. 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.218