23948sdkhjf

Trælastdistributør gik i forsvarsposition - så vendte vinden

Faldende priser og ditto efterspørgsel på trælast gennem den sidste halvdel af 2019 fik trælastdistributøren Thorlund Skou til at indstille sig på et udfordrende 2020. Troen på et fremgangsår blev yderligere knægtet, da Mette Frederiksen d. 11. marts lukkede store dele af landet ned, og således brugte den Bjerringbro-baserede virksomhed de første måneder af 2020 i forsvarsposition.   

– Det er jo mest et spørgsmål om mindsettet; vi begyndte at tænke lidt defensivt og passe på med indkøb og disponeringen af omkostninger, fortæller medejer Henrik Skou til Wood Supply.   

Meget mere nåede virksomheden imidlertid ikke at gøre, før vinden vendte igen.   

– Det går simpelthen så stærkt. Da hun (Mette Frederiksen, red.) først melder det her ud, har vi selvfølgelig nogle tanker og diskussioner om, hvordan vi skal håndtere det, men vi ventede lige tre uger med at rykke, og så forløste det sig jo fuldstøndig, fortæller Henrik Skou med henvisning til aktivitetsstigningen hos blandt andet landets trælaster. 

Fremgang over hele linjen  

Således oplevede Thorlund Skou, at de trælastpriser, der i 2019 havde været på retur, stabiliserede sig allerede i løbet af årets andet kvartal.  

– Og herfra er priserne på trælast kun gået opad med en gennemsnitlig stigning i niveauet 40-45 pct. ultimo 2020, oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.   

Den uforudsete medvind kan aflæses sort på hvidt i det nyligt offentliggjorte årsregnskab, hvor bruttofortjenesten er skudt i vejret fra 30,4 til 46,7 mio. kr., mens resultatet før skat er vokset til 23,3 mio. kr. sammenlignet med 13,0 mio. året forinden.  

Thorlund Skou oplyser ikke omsætningstal i årsregnskabet, men ifølge virksomheden er der tale om en toplinjestigning på 48 pct., hvilket bringer selskabetet mulehår fra den halve milliard.  

En del af fremgangen kan tilskrives trælastdistributørens 2019-opkøb af aktiemajoriteten i trælastforhandleren NUP, der ifølge Thorlund Skou har indfriet forventningerne. Også i det delvist ejede Løgstrup Træindustri har der været fart på, og her måtte kapaciteten i årets løb øges med 50 pct. for at efterkomme efterspørgslen fra det professionelle segment.   

Fortøjningspælene skal flyttes 

Og også 2021 er startet i højt gear, fortæller Henrik Skou, der peger på, at priserne fortsat er for opadgående. Således er det i øjeblikket mere end almindeligt svært at skaffe træ nok til at dække efterspørgslen, men med mere end 150 forskellige leverandører har Thorlund Skou gode kort på hånden, vurderer han.  

Sidste år købte virksomheden yderligere 10.000 kvm i Brande, så produktionsfaciliteterne inden for trykimprægnering kan udvides, og selvom forventningen er, at niveauet normaliserer sig, inden året er omme, er man altså klar til at fortsætte væksten.   

– Runder vi milepælen på en halv milliard kroner i omsætning, skal vi helt sikkert have flyttet fortøjningspælen over, hvor der er noget mere græs, lyder det. 

 Det betyder, at vi er ved at være store på markedet i dag, så vi skal til at have lukket nogle nye områder op og måske se på nogle andre kundetyper, hvis vi skal fortsætte væksten. Her arbejder vi med en udbygning af produktporteføljen og øgede salgsaktiviteter på konstruktionslimttræ, LVL- og I-bjælker, samt øget aktivitet på eksportmarkederne, uddyber Henrik Skou. 

Thorlund Skou A/S
mio. kr. 2020 2019
Bruttofortjeneste 46,7 30,4
Driftsresultat 23,6 13,0
Resultat før skat 23,3 12,9
Årets resultat 20,8 10,6
Balancesum 92,3 68,3
Egenkapital 64,8 49,2
Gns. antal ansatte 33 29
Regnskabsåret blev afsluttet 31. december 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109