23948sdkhjf

Licitationen mener: Vigtigt at byggeriet prissætter nye ydelser

Byggeriet har gennem en årrække oplevet stigende efterspørgsel på dokumentation, kvalitetskontrol, certificeringer, autorisationer samt miljø- og klimamærkninger i snart sagt enhver afskygning.

Efterspørgslen drives især af et stærkt stigende fokus på at kunne lave livscyklusanalyser af bygninger, vejanlæg, broer og andre bygværker. Og så af det faktum, at digitaliseringen har gjort det muligt at frembringe og systematisere millioner af data.

Missionen er lige så ædel og nødvendig, som den er vanskelig. Den del af missionen som kredser om byggematerialers holdbarhed, kvalitet og evne til at indgår sammen med andre byggematerialer i en bygning eller et vejanlæg, er den mest konkrete. Og det skal nok lykkes at få et fælles dokumentation-, kontrol- og certificeringssystem op at køre.

Den del af missionen, som handler om de forskellige materialers klima- og miljøaftryk er lidt vanskeligere. Men også det skal nok lykkes.

Spørgsmålet er, hvor store ekstraomkostninger missionen påfører byggematerialeproducenterne, byggecentrene, entreprenørerne og håndværksmestrene. Og om bygherrerne og slutbrugerne er klar til at honorere disse ekstraomkostninger.

Derfor handler det lige nu om, at de forskellige led i værdikæden får prissat og synliggjort disse unikke ydelser, så de udover at skabe godt byggeri med lavt CO2-aftryk også skaber indtjening i byggeriet.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125