23948sdkhjf

Renoveringschef: – Jeg forstår ikke, at der ikke er nogen, der har tænkt på det før

Håndværkerfirmaet Jakon har tænkt genanvendelseskonceptet Gentræ ind i renoveringen af Bygning 116 på DTU i Lyngby. Alt det træ, der bruges midlertidigt i forbindelse med arbejdet, bliver ikke smidt ud men genbrugt – med tonsvis af sparet CO2 til følge. 

Stark og ressourcefirmaet Solum Gruppen står bag konceptet Gentræ, hvor byggemarkedskæden stiller U-jern op på byggepladser, hvor det midlertidige træ bliver indsamlet og efterfølgende renset og oparbejdet for at blive solgt igen side om side med nye trævarer i Stark. Det skriver Stark i en pressemeddelelse. 

– Vi er i gang med et DGNB-byggeri på DTU i Lyngby, så Gentræ passer lige i projektets ånd. Udover at det gavner projektet ved at tjene DGNB-point, så det kan opnå guld-certificering, så synes jeg personligt, at det er en fed idé, siger procesleder Martin Schøsler fra Jakon i pressemeddelelsen og fortsætter: 

– Jeg forstår ikke, at der ikke er nogen, der har tænkt på det før. Hvorfor skal vi smide så meget ud, når vi kan genbruge så meget af det. 

Tusindvis af kvadratmeter krydsfiner 

DTU beskriver selv renoveringen af bygning 116 således: ’Bygningen er blevet kaldt DTU’s smukkeste specialhus, men står stort set som den gjorde ved indvielsen i 1970’erne og trænger kraftigt til at bliver renoveret og moderniseret.’ 

Ønsket var at bevare de oprindelige gulve. Derfor er der blevet lagt krydsfinerplader over alt – flere tusinde kvadratmeter. 

Når renoveringen er afsluttet, stilles krydsfinerpladerne i U-jern, som Stark henter, når de er fyldte. Normalt ville pladerne blive smidt i en container og kørt væk til forbrænding. 

– Jeg synes helt ærligt, at det er meget nemmere med Gentræ, fordi vi slipper for at skulle smide dem op i containeren, og vi slipper for de mange løft. Set med arbejdsmiljø-brillerne på er det meget bedre at skulle stille dem over i buret, i stedet for at løfte dem op i containeren, siger Martin Schøsler. 

Han vurderer, at tiltaget kommer til at spare mere end 20 ton CO2 i det hele. 

Et ton CO2 for hver reddet ton krydsfiner 

Hvert år smides op mod 50.000 ton træ ud fra danske byggepladser efter at have været brugt en enkelt gang som stilladsrækværk, brædder eller forskallingstræ. 

Stark og Solum Gruppen vil reducere det spil med Gentræ-koncepter. Her stiller Stark U-jern op på byggepladser, hvor det midlertidige træ bliver indsamlet og efterfølgende renset og oparbejdet for at blive solgt igen side om side med nye trævarer af byggemarkedskæden. I runde tal undgår Stark at sende mellem et halvt og et helt ton CO2 ud i atmosfæren, hver gang Gentræ redder et ton krydsfiner fra forbrændingen. 

– Gentræ er en enkel måde at gøre byggeri mere bæredygtigt på. Det er også et partnerskab med bygherrer og entreprenører. Stark sørger for det meste, men kunderne skal også gøre en indsats og lægge brugt træ over i et U-jern i stedet for at smide det ud, som de plejer, forklarer Kent Fonseca, ansvarlig for Gentræ i Stark.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129