23948sdkhjf

En hyldest til lokal byggeskik, kultur og natur: I dag åbner Danmarks klimacenter

På kajkanten i Lemvig står Klimatorium, Danmarks internationale klimacenter, nu klar. I dag åbnes dørene så til de 1.6000 kvm videns-, forsknings- og læringscenter. 

Med Klimatorium skabes et innovativt og kreativt ‘mini-hub’ for stormflod-, vand- og klimaforskning, der med åbne publikumsfaciliteter og rekreative uderum samtidig tilbyder helt nye muligheder for at opleve, sanse og bruge Lemvigs og Limfjordens unikke natur.

Bag projektet står 3XN og SLA, hvis design tager udgangspunkt i Lemvigs historiske bådebyggerhaller i den storslåede Limfjordske natur og i havnens fællesskaber. Det skriver de to arkitektfirmaer i en fælles pressemeddelelse. 

En hyldest til naturen, fiskerkulturen og den lokale byggeskik 

Fagentrepriser og fakta

Bygherre: Lemvig Vand & Spildevand og Lemvig Kommune

Areal: 1.600 kvm

Bygningsarkitekt: 3XN

Landskabsarkitekt: SLA

Ingeniør: Orbicon

Byggeriet er opført i syv fagentrepriser:


Råhus-entreprise
: Kaj Bech A/S Murer & Entreprenørfirma 

Facadeentreprise: Ginnerup A/S

Tømrerentreprise: Rosenberg Madsen A/S

Malerentreprise: TBS Tømrer og Maler

VVS og ventilationsentreprise: Mogensen VVS Comfort

El-enterprise: El:Con

Anlægsentreprise: Ivan Jacobsen Entreprenørfirma

Klimatoriums arkitektoniske hovedgreb er pragmatisk med et materialevalg holdt i træ, beton og stål. Husets vartegn er en ”bølge” i træ, der løfter sig over hovedindgangen og former et letgenkendeligt pejlemærke. Motivet er inspireret af Lemvigs karakteristiske fiskerbåde og er en hyldest til områdets kulturhistorie og lokale byggeskik. 

– Det har været et centralt designelement at skabe en indbydende bygning med klare referencer til husets funktion og til beliggenheden ved havnen i Lemvig. Den klinkbeklædte bølge af træ giver huset en stærk identitet og er både inde og ude et samlingspunkt og socialt mødested for Klimatoriums medarbejdere og gæster samt lemvigere, siger Jan Ammundsen, arkitekt og seniorpartner hos 3XN. 

Den svævende struktur og brug af glas giver bygningen et distinkt moderne udtryk. Bygningen er i to plan og tilpasser skalamæssigt til den eksisterende bebyggelse ved havnen. Førstesalen er omgivet af sortbejsede trælameller, der giver huset et simpelt og rustikt udtryk og skærmer mod direkte sollys. 

Indvendigt byder Klimatorium på kontorpladser, møderum, fællesarealer og en offentlig tilgængelig cafe og udstillingsrum, der har fokus på at skabe sociale synergier ved at stille en række muligheder for interaktioner, møder og samarbejde til rådighed for bygningens brugere. Visuel kontakt, fleksible rammer, attraktive samlingspunkter, overlappende funktioner og aktivitetsbaseret design skal alt sammen være med til at styrke de sociale relationer i bygningen og bidrage til fællesskab og innovation.

Klimakile og højvandssikring

Med Klimatorium understreges Lemvig Havns udvikling fra erhvervshavn til en oplevelseshavne, samtidig med at den omfattende og integrerede højvandssikring af havnen gøres endelig færdig. 

Centralt i dette er projektets landskabs- og naturdesign: Den grønne Klimakile. Klimakilen er dels et ‘expo-landskab’ for Klimatoriums brugere, og dels et offentligt grønt byrum med mikroklima og mangfoldige udendørs bylivsmuligheder for alle. 

– Med Klimakilen viser vi hvordan man kan bruge naturbaseret design til at klimasikre vores byer, samtidig med at vi tilfører et helt nyt lag af naturoplevelser og aktiviteter, forklarer Karsten Thorlund, tegnestuechef og projektchef i SLA. 

– Højvandssikringen er fuldt integreret i byrummet, så den ikke afskærer havet fra byen, men tværtimod styrker forbindelsen til vandet. Det sker gennem en multifunktionel og fuldt tilgængelig træbrygge, der giver rum til ophold og events og integreres i den rå og naturlige stensætning, hvor børn kan soppe, klatre og lege og på den måde komme helt tæt på havet og vandet, tilføjer han.

Klimatorium kort

Klimatorium er Danmarks internationale klimacenter placeret i Lemvig. Klimatorium samler civilsamfund, myndigheder, virksomheder og uddannelsesinstitutioner til debat, forskning og innovation om livsstil, forebyggelse og tilpasning til de klimaudfordringer, vi står overfor. 

Klimatoriums mission er at udvikle og formidle nye løsninger på udfordringer indenfor områderne: Kystnære Klimaudfordringer, Grøn Energi, Cirkulær Økonomi, Vand og Miljø. 

Klimatorium, er en del Coast to Coast Climate Challenge. Et klimatilpasningsprojekt, der ledes af Region Midtjylland, støttes af LIFE-programmet og består at et samarbejde på tværs af sektorer og partnere. 

Klimatorium er designet af 3XN (bygning) og SLA (uderum og kystsikring) med Orbicon som ingeniør og teknisk rådgiver. Teamet blev udpeget som vinder i en international arkitektkonkurrence i 2018.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141