23948sdkhjf

Glorie lyser op over Københavns Nordvest

Smedetoften i Nordvest er en smeltedigel i ægte forstand med villaer, klassiske arbejderboliger og storbylejligheder. Men der er stort set ingen mødesteder. Det bliver der lavet om på nu. 

En gammel materialeplads for Københavns Kommune er blevet omdannet til et moderne byrum, som inviterer kvarterets beboere udenfor.

Centralt i byrummet står en stor lysende glorie i seks meters højde. Ringen lyser op i tusmørketimerne omkring solopgang og solnedgang. Den lysende rings farvetoner fremhæver skumringslysets nuancer. Fra den ’blå time’ dæmpes Lysringens belysning gradvist over borgerligt og nautisk tusmørke, så den til sidst gløder på to pct. lysstyrke ved astronomisk tusmørke.

– Vores mission har været at skabe et enkelt og ikonisk byrum med en lysende glorie, som tiltrækker kvarterets mange forskellige beboere, forklarer partner i 1:1 Landskab Jacob Kamp i en pressemeddelelse om projektet.

Lokaler, værksteder og original designet boldbane

Det nye torv på Smedetoften har både en originalt designet boldbane, en åben pavillon med trægulv, som skal fungere som udenddørs forsamlingslokale for blandt andet Nordvest Fællesskabets madudlevering og tøjbytte, og der er plantebede, som skal passes af psykisk sårbare.

Dobbeltdørene åbner ud til pladsen fra et topmoderne maker-værksted, hvor unge og naboer kan benytte 3D-printere, CNC-fræsere, laserskærer og godt gammeldags værktøj. Muren foran Ungekulturhuset er revet ned og erstattet af en åben forplads med en kunstinstallation, der fungerer som byrumsmøbel.

En grøn dagligstue for kvarteret

Under Lysringen ligger boldbanen omgivet af store siddeplinte, så kvarterets børn og unge kan hænge ud på pladsen. Lidt væk fra boldbanen kan de unge fra klubben kan rykke ud og bygge ting i det fri. Der er også mulighed for at booke en moderne havepavillon til festlige begivenheder. De mange funktioner bliver bundet sammen af en teglbelægning, som snor sig ind og ud og bliver til små stier med bænke, frugttræer, og smukke stauder.

Fakta om projektet: 

Bygherre: Københavns kommune/Områdefornyelse nordvest 

Entreprenør: Sven Bech 

Totalrådgiver: 1:1 landskab 

Underrådgiver: Eduard Troelsgård rådgivende ingeniører med Gert Carstensen ingeniører 

Konsulent bevægelse og inddragelse: lektor Bettina Lamm 

Konsulent Lys: Merete Madsen, Moe

– Vi har prøvet at skabe en form for grøn dagligstue for kvarteret, hvor du altid kan gå ned, og så er der nogen at snakke med. Og selv hvis der er tomt for mennesker, får du en lille oplevelse med hjem, som fx når lyscirklen skifter farve i skumringen, blomsterne blomstrer, eller træerne er fyldt med frugt, lyder det beskrivende fra Jacob Kamp. 

Det nye byrum er støttet af Områdefornyelse Nordvest og udviklet i tæt samarbejde med beboerne, den lokale ungdomsklub og ungdomskulturhuset på stedet.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126