23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Ryk direkte i fængsel

En direktør i et VVS-firma fra Roskilde er på anklagebænken tiltalt for hvidvask af 100 mio. kr. overført til et polsk firma.

I skrivende stund er to andre retssager i gang; dels mod en ansat i Kemp & Lauritzen, der anklages for at bestikke en storkunde nemlig Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og dels mod et fynsk elfirma, der angiveligt har snydt Lego ved at overfakturere. Tidligere på året blev det nu konkursramte rådgivningsfirma V2C involveret i en bestikkelsessag på et byggeri i Københavns Nordhavn. Det er svært at finde en grimasse, der kan passe, når veletablerede firmaer har medarbejdere, der mener, det er en god idé at bestikke offentlige embedsmænd.

Og ikke kun bestikkelse og svig koster på omdømmet. Det gør også de kartelsager, som har sværtet bygge- anlægsbranchen til. Licitationen - Byggeriets Dagblad skrev senest om kartelsager i nedriverbranchen med bøder på 18 mio. kr. fordelt på seks virksomheder og 12 personer, og i vvs-kartellet fik blev der uddelt bøder på 1,75 mio. kr. for prisudveksling i hovedstadsområdet.

De modne læsere kan også huske de store sager i 1990’erne, da fjernvarmekarteller og elkarteller blev optrævlet med bøder til over 200 virksomheder, men dengang var bøderne ikke nær så høje. En lovændring i 2013 gjorde det langt dyrere at overtræde konkurrenceloven, hvilket en entreprenør i 2018 mærkede med en bøde på tre mio. kr.

Det er helt på sin plads, når samfundet slår ned med den store hammer mod kriminelle. For dem gider ingen have med i kampen om markedsandele. Virksomheder må på ethvert plan dyrke en kultur, at her snyder vi ikke på vægten. Gerne suppleret med en hotline, hvor man anonymt kan indberette medarbejdere, der ikke forstår det.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125