23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Statsministers rolle skal undersøges

Overraskende var det jo ikke, at fødevareminister Mogens Jensen (S) i går meddelte sin afgang oven på sit eget ministeriums redegørelse om minksagen. Et ansvar for minkskandalen skal placeres, og pilen pegede unægtelig på Mogens Jensen som ansvarlig minister.

Nu venter så spørgsmålet, om det skal koste hoveder på embedsmandsniveau, for mage til dårlig håndtering fra embedsværkets topjurister skal man lede længe efter.

Det helt store spørgsmål er dog fortsat statsminister Mette Frederiksens (S) rolle. Hun fastholder (dum)stædigt, at det er den ansvarlige ministers ansvar - altså Mogens Jensens. Det er da også rigtigt. Han har selvfølgelig et ansvar for, at der ikke har været lovhjemmel til at slå alle danske mink ned.

Men statsministeren kan ikke løbe fra sit ansvar. Den endelige beslutning er truffet i regeringens koordinationsudvalg, hvor statsministeren er formand, og da hun bliver opmærksom på den manglende lovhjemmel, lader hun blot stå til og fortsætter aflivningen af den danske minkbestand. Samt tørrer ansvaret af på Mogens Jensen.

Men minksagen bør ikke slutte med en ministerafgang og fyring af embedsfolk. Det kan godt være, at regeringens støttepartier ikke tør vælte regeringen. Det er set før også i den borgerlige lejr. Men så lad statsministerens ansvar blive undersøgt til bunds i en uafhængig undersøgelse, når hun ikke selv mener at have et ansvar.

Minksagen er den største politiske skandale i årtier, og statsministeren negligerer groft betydningen af den manglende lovhjemmel. Det er trist for folkestyret og ikke mindst det danske demokrati.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.218