23948sdkhjf

600.000 sten senere...

Mure har stor betydning på Sct. Hans. Det psykiatriske center er et lukket behandlingssted for mennesker med en psykisk sygdom, som har begået en kriminel handling og derfor har fået en psykiatrisk behandlingsdom.

For at undgå høje ringmure og hegn har arkitekterne valgt at integrere den nødvendige sikring i byggeriets ydermure.

Det har været vigtigt for arkitekterne at finde en sten, som matcher murværket i de eksisterende bygninger med den patina, som årene har givet det.

Efter en længere proces, hvor man eksperimenterede med forskellige brændinger, faldt valget på en hårdtbrændt sten fra Wienerberger Egernsund.

- Magma, hedder stenen, fordi nogle af dem har nogle sorte partier, der fører tankerne hen på noget vulkansk. Det er de sten, der har stået yderst i ovnen. På den måde bliver murværket født med en patina, der spiller op mod det gamle Sct. Hans, fortæller projektleder Rasmus Toftebjerg Andersen fra Hansen & Andersen i en perssemeddelelse. Murerfirmaet har haft den store murerentreprise i Roskilde.

Kopper og løbere

Det har været fast arbejde i halvandet år for det syv mand store sjak, der har stået for opmuringen. 600.000 mursten har de lagt - eller nærmere en million, for murværket er lagt i såkaldt krydsforbandt, hvor der skiftevis veksles mellem rækker af løbere (hvor alle mursten lægges med den lange side ud) og rækker af kopper (den korte endeside eller halve sten). Eftersom muren her er en skalmur i én halv stens dybde, har murerne måttet dele en tredjedel af alle sten i to kopper, så der reelt er blevet lagt 900.000 sten.

Krydsforbandtet indebærer den lille finesse, at koppe-rækken, når den runder et hjørne, bliver til en løber-række, forklarer Rasmus Toftebjerg Andersen.

- Den slags detaljer er det jo nok kun murernørder som os, der lægger mærke til. Men hvis man kigger grundigt efter, er der mange fine detaljer i murværket. For eksempel er der indlagt nogle spring, så den første meter fra soklen ligger to centimeter tilbage. Basen, som vi kalder det største parti, er trukket to centimeter frem, og partierne omkring vinduerne er trukket yderligere to centimeter frem. Øverst har vi så murkronen, hvor stenene trappes ud som base for tagets zinkafslutning, fortæller han.

En god sag

I det hele taget har retspsykiatrien både for svendene og murerfirmaet været en rigtig god byggesag, fortæller Rasmus Toftebjerg Andersen:

- Det har kørt rigtig godt. Vi kom i gang i god tid, tidsplanen har været god - og vi har fået plads, så vi har kunnet mure derudad uden at komme i karambolage med andre håndværksfag. Det falder jo alt sammen tilbage på byggeledelsen, som har sørget for at løse de ting, der opstår, så vi har kunnet koncentrere os om vores arbejde. Så alt i alt har det virkelig været en god sag, siger Rasmus Toftebjerg Andersen.

- Det er fedt at være med på et byggeri, hvor der fra arkitekternes side er så stor fokus på murværket. Det er ikke så tit, vi bliver udfordret fagligt på den måde, vi er blevet her.

Hansen & Andersen har stadig et par flisemurere i gang inde i køkkener og vådrum, men ellers er de videre - dog for at vende tilbage for en kort bemærkning, når alle de andre håndværkere er færdige. For at de kan komme ind og ud af bygningerne med deres materialer og materiel, har man tre steder efterladt en åbning i muren, der til sidst mures til. Det er - trods alt - en lukket retspsykiatri.
Kaptain

Fuld gang i forberedelserne

Den nye retspsykiatri i Roskilde afleveres i etaper hen over vinteren. Det færdige byggeri overdrages i foråret til Psykiatrisk Center (PC) Sct. Hans, der herefter har et halvt år til at lære bygningerne at kende, inden patienterne sidst i 2021 kan flytte ind i den nye retspsykiatri.
Det bliver et travlt halvår, spår udviklingschef ved Retspsykiatrisk Afdeling R, Niels Aagaard Nielsen i en pressemeddelse:

- Vi er allerede i fuld gang med forberedelserne, for de nye rammer vil medføre store forandringer for medarbejderne. En lang række arbejdsgange vil blive ændrede som direkte konsekvens af de nye rammer. Hvad gør man ved for eksempel brand? Når alarmen går? Personalet skal vide, præcist hvad de skal gøre i alle tænkelige situationer, så vi er i gang med at definere arbejdsgangene, som vi så vil træne igennem med personalet ovre i bygningerne.

Der skal også være tid til at træne de mange nye ansatte, som PC Sct. Hans forventer at skulle ansætte. Den nye retspsykiatri får 40 sengepladser mere end de 86, der er i den nuværende Afdeling R, så man forventer at skulle ansætte mere end et hundrede nye medarbejdere.

- Det bliver på mange måder en stor omvæltning, så vi går til indflytningen med ydmyg forventning om, at det vil tage tid at indarbejde alt det nye til en almindelig hverdag. Men selvfølgelig glæder vi os til det. Og jeg synes personligt, at det er et smukt byggeri, siger Niels Aagaard Nielsen.

- Der er et bestemt sted tæt på det nye byggeri, jeg ynder at køre forbi med jævne mellemrum for at nyde, hvor fint byggeriet lægger sig naturligt i landskabet – og op imod de eksisterende bygninger. Set derfra fornemmer man slet ikke, hvor stor den nye retspsykiatri i virkeligheden er. For den er stor, tilføjer han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141