23948sdkhjf

Isfjordscenteret går i vinterhi

Når vinteren inden længe melder sin ankomst i det vestlige Grønland, og temperaturen falder til langt under frysepunktet, må mange udendørs bygge- og anlægsopgaver gå i vinterhi. Det gælder også byggepladsen i Ilulissat, hvor Realdania By & Byg er i gang med at opføre Grønlands nye Isfjordscenter.

Men til foråret genoptages byggearbejdet på klippeafsatsen ved Grønlands tredjestørste by, Ilulissat, så bygningen i 2021 kan være klar til at åbne som formidlingscenter for områdets natur- og kulturhistorie med særligt fokus på klimaforandringer.

Fra sin seneste tur kan Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Frants Frandsen Frants Frandsen fortælle, at det gigantiske skelet af tonstunge stålrammer, som for et år siden blev lagt til rette på klipperne ved den gamle helikopterlandingsplads, nu er lukket af med store panoramavinduer, så bygningen er sikret mod vind og vejr.

- Hele tagfladen på både de kolde og varme områder er nu hermetisk lukket med både underpap og overpap, undtaget på tagets kanter, men kan vi godt nå, inden Kong Frost for alvor melder sin ankomst, siger Frants Frandsen i en pressemeddelelse.

Alt importeres fra Danmark

- Forude venter montage af 2.700 bærebeslag til tagets sidste lag, nemlig det 1.500 kvadratmeter store træ-dæk. Beslagene kan monteres, selv om temperaturen falder til minus 15 grader, men arbejdet på det stejle tag vanskeliggøres, når der ligger sne og is på fladen. Derfor holder vi hele tiden øje med vejrsituationen, siger Frants Frandsen, som ud over vejrliget og de ekstremt kolde vintermåneder også er afhængig af, at alle byggematerialerne kommer frem i tide. Det hele skal nemlig importeres fra Danmark og sejles til Grønland.

Hele centeret udgør i alt cirka 1.500 kvadratmeter, og heraf udgør de 900 kvadratmeter et lukket og opvarmet område, som indeholder café, butik og kontor samt et udstillingsområde med bl.a. 3D-biograf. De resterende 600 kvadratmeter fordeler sig på to store åbne, men overdækkede områder i hver sin ende af bygningen. Det ene er ankomstrådet: det andet et område med installationer til is-eksperimenter og skoletjeneste.
Kaptain

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094