23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Forskning handler om kvalifikationer

Der var mange milliarder på bordet, da alle Folketingets partier og regeringen i sidste uge blev enige om fordelingen af den såkaldte forskningsreserve for 2021 til i alt 3,1 mia. kr.

Hovedparten går til grøn forskning, der får tilført 2,7 mia. kr., hvilket blandt andet målrettes forskning i cirkulær økonomi. Det er godt for ikke mindst bygge- og anlægsbranchen. Byggeriet er allerede langt, men skal branchen tage skridtet videre, er øget viden om cirkulær økonomi essentielt.

Til gengæld var det et uenigt Folketing, som blev enige om at femdoble det såkaldte Inge Lehmann-program, der skal fremme ligestillingen i forskningsmiljøerne. 110 mio. kr. afsættes således næste år til programmet. Men både Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står uden for den aftale, da de ikke mener, at man skal have fortrinsret, fordi man er kvinde.

Der er dog brug for at gøre noget, når man tager i betragtning at kun 23 pct. af professorstillingerne i den danske forskningsverden er besat af kvinder. Det vidner om en skæv fordeling, og universiteterne bør jo nok kigge indad og sikre sig, at det bliver attraktivt for kvinderne at gå forskningsvejen.

Når det er sagt, skal man også passe på med udelukkende at tildele en stilling på baggrund af køn. Som i alle andre dele af samfundet bør forskningsstillingerne tildeles ud fra kvalifikationer.

Det sikrer nu en gang den bedste forskning, ligesom forskningsmillionerne bliver brugt mest hensigtsmæssigt.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.5