23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Målret uddannelse hvor jobbene er

Det er langt fra nogen selvfølge, at nyuddannede kandidater fra landets universiteter går direkte fra fejringen af det overståede speciale og til det første job. I stedet går vejen for næsten hver tredje til det nærmeste jobcenter for at stille sig i arbejdsløshedskøen og en første tid som nyuddannet på dagpenge.

For at komme den høje dimittendledighed til livs er Dansk Magisterforening og en række arbejdsgiverorganisationer nu gået sammen om en række anbefalinger, der skal mindske ledigheden blandt nyuddannede. Blandt andet bedre karriererådgivning på universiteterne, ligesom kontakten til arbejdsmarkedet og virksomhederne under studierne skal styrkes.

Det er alle sammen fornuftige tiltag. Men det handler også om, at de unge ikke alle vælger eksempelvis et humanistisk universitetsstudie, hvor man ved, at ledigheden efter endt uddannelse er høj. Så mange gymnasielærere er der trods alt ikke brug for, og alle virksomheder har ikke brug for humanister.

Der skal i stedet sættes ind for optaget på de uddannelser, hvor man ved, at der er få jobs. Det nytter ikke noget at uddanne til ledighed. Samtidig bør man også allerede i gymnasierne styrke uddannelsesvejledningen, så kommende studenter spores ind på uddannelser med gode jobmuligheder. Selvfølgelig med respekt for ens interesser. For uden interesse klarer ingen fem års universitetsstudier.

Men de studerende må også godt være realistiske. De risikerer, at fem-seks års studier er spildte, fordi de aldrig kommer i job inden for deres fag, hvilket hverken gavner samfundet eller den nyuddannede.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.188